Få tilbudene som matcher dine planer og ditt budsjett

Slik bytter du tak

I et land med mye ruskevær er det spesielt viktig å ta godt vare på taket. Et sunt og sterkt tak er ikke bare pent – det holder også mye lenger og beskytter huset mot ytre påkjenninger. Her er våre beste tips til deg som vil bytte tak.

Start med å beskrive prosjektet ditt

Kom i gang med takprosjektet

Å legge nytt tak er et av de mest omfattende renoveringsprosjektene du kan ta på deg som huseier, blant annet fordi det innebærer å fjerne det eksisterende taket på boligen. Av den grunn bør du vurdere å overlate jobben til profesjonelle. På Mittanbud kan du enkelt innhente gode tilbud fra flinke fagfolk som har lang erfaring med å legge tak og takrenovering.

Hvorfor skal du bytte tak?

Generelt sett har tak en levetid på rundt 30 år – forutsatt at du tar godt vare på det. Dette innebærer jevnlig vedlikehold, og ikke minst årlig kontroll av en fagperson.

I tillegg til å utbedre skader forårsaket av alder og slitasje, finnes det flere gode grunner til å bytte ut taket, for eksempel:

 • for å spare energi og kostnader (et nytt tak kan redusere strømkostnadene)
 • for å installere solceller
 • fordi huset skal bygges ut, for eksempel med nytt loft eller tilbygg
 • fordi du ønsker et penere og nyere tak

Dette bør du tenke på når du skal legge tak

Lurer du på hvordan du legger nytt tak? Det første du bør starte med, er å tenke gjennom prosjektet og planlegge. På Mittanbud kan du legge ut jobben, og vurdere flere håndverkere og bedrifter opp mot hverandre. Her finner du informasjon som hjelper deg med å ta de riktige valgene.

Alle oppussingsprosjekter bør starte med god og langsiktig planlegging. På denne måten kan du være tryggere på at sluttresultatet blir slik du ønsker deg. Renovering av tak kan involvere flere ulike fagfolk, og det er viktig at disse er godt koordinerte.


For at oppussingsprosjektet skal gå så knirkefritt som overhodet mulig, bør du også sørge for å være på ballen helt fra starten av. Få kontaktinformasjonen til alle involverte, og pass på at de også har din. Vær tilgjengelig på telefon og svar raskt på spørsmål fra håndverkerne. Dette kan spare deg for både tid og penger – og ikke minst stress.

Så lenge du ikke planlegger å gjøre endringer i selve bygningsstrukturen eller legge et tak som endrer husets utseende eller størrelse, trenger du ikke å søke. På nettsidene til kommunen din finner du mye nyttig informasjon om renovering og søknader. Her kan du blant annet bestille situasjonskart over eiendommen, som inkluderer offentlige rammebetingelser for plan- og byggesaksbehandling.

Å bytte tak er som nevnt en stor og omfattende jobb, men heldigvis ikke noe du trenger å gjøre ofte – spesielt ikke hvis det gjøres skikkelig. Vårt beste tips er å få hjelp av profesjonelle håndverkere og taktekkere. På den måten vet du at jobben utføres grundig og i henhold til alle lover og regler.

Hva slags fagfolk du trenger, er avhengig av omfanget av prosjektet ditt, men kort fortalt vil du til taktekking trenge en blikkenslager eller taktekker. Har du også behov for å få bygget takstol (altså en bærende takkonstruksjon), må du i tillegg ha en tømrer. Skal hele bygningsstrukturen endres, kan det hende at du må ha en prosjektleder, byggmester og arkitekt.

Du trenger som regel ikke å søke om du skal legge nytt tak som ikke endre husets utseende eller størrelse. Skal du legge nytt taktekke eller skifte undertak på eksisterende bygning trenger du ikke å søke. Skal det gjøres endringer i selve bygningsstrukturen (for eksempel kvist, takvindu, oppløft, ny takstol) må du vanligvis søke. Et godt tips er å ringe kommunen din eller besøke nettsiden deres, her kan man ofte bestille situasjonskart over eiendommen. Slik er du sikker på at du handler i tråd med lovverket.

Hva slags tak skal du velge?

Det finnes mange ulike tak å velge mellom. Pris og utseende er naturlig nok viktige kriterier, men ikke glem å vurdere levetid, vedlikehold og muligheter for reparasjon. Syns du det er vanskelig å velge, kan du også her be om hjelp og veiledning fra profesjonelle. Da er du helt sikker på å velge det taket som er riktig for akkurat deg og ditt behov.

Her har du en kort oversikt over hvilke taktyper som finnes:


 • Takplater av aluminium eller stål: Kan brukes på de fleste bygg. Lett å rengjøre. Fås i flere former og farger.
 • Shingel: Lang levetid (30–40 år), men krever mye vedlikehold. Takshingel er enkelt å legge, og er et vanlig tak å bruke på hytter. Krever at huset eller hytta har et kaldt loft eller god ventilasjon mellom isolasjon og bordtak.
 • Takstein i tegl: Prisgunstig alternativ som trenger svært lite vedlikehold. Holder i opptil 75 år. Kan fås glasert og uglasert.
 • Takstein i betong: God kvalitet og lang levetid. Enkelt å vedlikeholde. Finnes i ulike farger samt glatt eller grov overflate.
 • Tre: Ulike typer er flis, spon og bord. Levetid fra 20–30 år.
 • Torv: En gammel teknikk som sjelden blir brukt i dag. Isolerer godt, men veier mellom to og fire ganger mer en vanlig takstein. Krever lite vedlikehold og har en levetid på rundt 50 år.
 • Skifer: En gammel teknikk med svært lang levetid. Kostnaden er høy, men levetiden gjør det likevel til et prisgunstig alternativ. Så godt som helt vedlikeholdsfritt.

Slik tar du vare på taket ditt

Det er anbefalt å få en fagperson til å inspirere taket omtrent én gang i året. I tillegg bør du selv følge med – ødeleggelser og uhell kommer ofte brått på.

Dette kan du enkelt gjøre selv:

 • Takstein: Sjekk om det har samlet seg mose eller annet skitt. Slike opphopninger kan nemlig føre til frostskader.
 • Undertak og lekter: Se etter fargeforandringer på lektene og sløyfene. Dette kan bety fukt- og soppskader.
 • Takrenner: Fjern rusk og rask som kan blokkere røret.
 • De små detaljene: Sjekk at alt er som det skal med skjøter, skifter, overganger og andre deler som går gjennom takbelegget.
 • Loft: Ta en tur på loftet og sjekk at taket er helt tett.
Pris på garasje (garasje pris) kan variere.

2 000 kr/kvm. - 5 000 kr/kvm.

Hva koster det å legge nytt tak?

Kort fortalt vil prisen bestemmes av følgende:

Omfanget: Er det kun en skade som skal rettes opp, eller skal du i gang med totalrenovering?

Takets tilstand: Hvor gammelt er taket, og hva slags tilstand er det i?

Takets utforming: Hva slags form skal taket ha, og hva slags helning, kvister, piper og vinduer skal du gå for?

Dersom takrennene er gamle, er et godt tips å bytte ut disse i samme slengen. Det blir billigere enn å vente til en annen gang.

Legg ut beskrivelse av jobben

Oppussing er trygt – men det skader ikke å sikre seg

Når du bruker profesjonelle håndverkere, er du i trygge hender. Samtidig betyr investeringen kanskje mye for deg og din økonomi, og da skader det ikke å være på den sikre siden. Med oppussingsforsikring fra Mittanbud og Tryg Forsikring slipper du å bekymre deg for uhell underveis – vi hjelper deg og sørger for at ting blir rettet opp dersom noe går galt.

Les mer om oppussingsforsikringen vår her.