Få tilbud på bygging av tak

Nytt tak

Å bygge nytt tak er en stor jobb – vet du ikke hvor du skal starte? På Mittanbud kan du få tilbud fra flere dyktige og seriøse håndverkere som vil hjelpe deg med å ta ditt takprosjekt fra fra A til Å.

Start med å beskrive prosjektet ditt

Kom i gang med takprosjektet

Et tak har en levetid på omtrent 30 år. Noen taktyper har lenger, andre har kortere. Taket gjør en viktig jobb med å beskytte huset mot vær og vind, og utsettes for omfattende påkjenninger i løpet av levetiden. Ødeleggelsene et skadet tak forårsaker kan koste deg dyrt. Derfor er det viktig å ta godt vare på taket. Dette gjør du ved å holde et øye med taket selv, få en fagperson til å sjekke det omtrent én gang i året, og ved å bytte taket når det trengs.

Når du skal planlegge byggingen av nytt tak er det flere spørsmål du bør ta hensyn til. Først og fremst bør du finne ut av hva slags type tak som passer ditt behov. Her finner du det du trenger for å komme godt i gang med det nye taket ditt.

Dette bør du tenke på når du skal legge tak

Det er en del ting du bør tenke på når du skal få nytt tak. På Mittanbud kan du legge ut jobben, og vurdere flere håndverkere og bedrifter opp mot hverandre. Her finner du informasjon som hjelper deg med å ta de riktige valgene.

Det finnes flere gode grunner til å bytte tak:

 • Spare energi og kostnader: Nytt tak kan gi lavere kostander til oppvarming.
 • Installering av solceller på taket.
 • På tide å bytte nytt på grunn av alder.
 • Skader forårsaket av ekstremvær.
 • Konstruksjonsfeil som har resultert i skader.
 • Annen bygging av huset. For eksempel nytt loft eller tilbygg.
 • På grunn av estetiske grunner. Et nytt og finere tak.

Det finnes flere ulike taktyper:

 • Takplater aluminium eller stål: Lett anvendelig tak som kan brukes på de fleste bygg. Lett å rengjøre. Fås i flere former og farger
 • Shingel: God levetid på mellom 30 og 40 år, men krever også godt vedlikehold. Enkel å legge, og er et vanlig tak å bruke på hytter. Krever at huset eller hytta har et kaldt loft eller god ventilasjon mellom isolasjon og bordtak. Rustfri takshingel er en løsning som du kan regne med å ha i mange år.
 • Takstein i tegl: Et prisgunstig alternativ som trenger svært lite vedlikehold. Holder gjerne ca. 75 år. Kan fås glasert og uglasert.
 • Takstein i betong: God kvalitet og levetid. Enkelt å vedlikeholde. Ofte en levetid på rundt 50 år. Finnes i ulike farger og glatt eller grov overflate.
 • Tre: Ulike typer er flis, spon og bord. Levetid er omtrentlig 20-30 år.
 • Torv: En gammel teknikk som sjeldent blir brukt i dag. Isolerer godt, men veier mellom 2 og 4 ganger mer en vanlig takstein. Krever lite vedlikehold og har en levetid på rundt 50 år.
 • Skifer: Veldig gammel teknikk, med svært lang levetid. Kostnaden er høy, men levetiden gjør at det blir et prisgunstig alternativ. Er så godt som helt vedlikeholdsfritt: Skiferen må ikke skiftes ut ved mindre det blir sprekker. Undertaksbelegget må derimot skiftes etter rundt 50 år.

Det tryggeste er at en fagperson sjekker taket for eventuelle skader. Men det er noen enkle ting du kan holde et øye med, og sjekke selv. Ødeleggelser som lekkasje skjer ofte plutselig. Gjør regelmessige sjekker (én gang i året), og forebygg eventuelle store ødeleggelser.

 • Takstein: Sjekk om det har samlet seg mose eller annet skitt, da kan det oppstå frostskader.
 • Undertak og lekter: Se etter fargeforandringer på lektene og sløyfene, det kan bety fukt og soppskader.
 • Takrenner: Fjern rusk og rask som kan blokkere røret.
 • De små detaljene: Er ofte viktige. Se at alt er som det skal for skjøter, skifter, overganger og andre deler som går gjennom takbelegget.
 • Ikke minst; sjekk oppå loftet og se om taket er helt tett.

Det lønner seg alltid å legge nytt tak før eventuelle lekkasjer, soppdanninger og andre ødeleggelser som kan gi store skader. Ved å sjekke taket kan du spare masse penger. Sjekk taket minst én gang i året! Få en fagperson på befaring, kan du være tryggere på at eventuelle skader blir oppdaget.

Du trenger som regel ikke å søke om du skal legge nytt tak som ikke endre husets utseende eller størrelse. Skal du legge nytt taktekke eller skifte undertak på eksisterende bygning trenger du ikke å søke. Skal det gjøres endringer i selve bygningsstrukturen (for eksempel kvist, takvindu, oppløft, ny takstol) må du vanligvis søke. Et godt tips er å ringe kommunen din, eller besøke nettsiden deres, her kan man ofte bestille situasjonskart over eiendommen. Slik er du sikker på at du handler i tråd med lovverket.

Det er alltid lurt å finne erfarne fagfolk til å gjøre større prosjekter. På Mittanbud finnes det flere håndverksbedrifter og entreprenører som kan hjelpe deg med byggingen av ditt tak. Det kan være smart å velge en bedrift som har Mesterbrev eller Sentral Godkjenning. Sjekk ut bedriftenes profilside for å se hvilke sertifiseringer hver enkelt har. Her kan du også lese evalueringer fra tidligere kunder. Legg ut jobben på Mittanbud og motta tilbud fra flere dyktige taktekkere.

Hva slags fagpersoner som trenger å være involvert kommer an på omfanget av prosjektet.

 • Kun taktekking: En blikkenslager eller taktekker.
 • Takstol: Her inkluderes det en tømrer i tillegg.
 • Ombygging og tilbygg: Taktekker, tømrer og gjerne rørleggere, elektrikere og murere. Skal bygningsstrukturen endres kan det hende du behøver prosjektleder, byggmester eller arkitekt.

Hvor lang tid det tar å skifte tak kan ta alt fra noen dager til flere uker. Tidsperspektivet er selvfølgelig avhengig av omfanget renoveringen er. Også hvor mange som jobber på prosjektet, om det er enkelt å komme seg til byggeplassen og været. Skal du foreta en ny takkonstruksjon og kanskje gjøre energibesparende tiltak som legging av solcellepanel, kan takrenoveringen ta noen uker. Innebærer jobben kun taktekking, bør ikke dette ta lenger tid enn noen dager.

Pass på at hele prosjektet er godt planlagt. Alle aktører bør være godt koordinert - alt fra blikkenslager til tømrer og snekker. Dette kan spare deg for både tid, penger, og ikke minst stress!

Planlegging er viktig i et stort prosjekt som å legge nytt tak. Å være involvert i prosjektet fra start til slutt, legge opp en god tidsplan (gjerne med milepæler og mål), gjør deg tryggere på at prosjektet blir utført som ønsket og avtalt.

Noen tips til at byggingen går som avtalt underveis i prosjektet:

 • Få kontaktinformasjonen til alle involverte, og pass på at håndverkerne har din.
 • Vær tilgjengelig på mobil, i tilfelle det kommer noen utfordringer eller spørsmål.
 • Det kan være lurt å sjekke arbeidsplassen og ta bilder regelmessig for å dokumentere fremdriften.
 • Hvis frister ikke har blitt overholdt eller noen andre problemer har oppstått, sørg for å dokumentere dette med bilder eller skriftlig.
 • Sist, men ikke minst, vær hyggelig og opptre respektfullt ovenfor håndverkerne og de ansatte i bedriften.

2 000 kr/kvm. - 5 000 kr/kvm.

Pris på legging av tak

Pris på å legge nytt tak avhenger av flere faktorer. Hvor mye det koster bestemmes også av hvor mye jobb som må gjøres i tillegg til å legge selve taket. Hvis du er usikker på hva slag type tak du bør velge, kan du forhøre deg med håndverker om hva som er anbefalt ditt behov og budsjett. Det er ofte nødvendig med befaring før håndverkeren kan gi et en.delig pristilbud

Pris blir bestemt av:

• Omfanget: Er det kun en skade som skal rettes opp i, eller skal du gjøre totalrenovering?
• Takets tilstand: Hvor gammelt og hva slags tilstand er taket i?
• Takets utforming: Hva slags form taket skal ha, hvordan type helning, kvister, piper, vinduer osv.

Har du eldre takrenner, er et godt tips å bytte disse samme slengen. Dette blir billigere å gjøre mens taktekkeren allerede er på taket, enn hvis du velger å gjøre det en annen gang. Har takets skader kommet av naturkrefter (for eksempel ekstremvær), bør du snakke med forsikringsselskapet før renoveringen. I noen tilfeller kan slike skader bli dekket av forsikringen.

Legg ut beskrivelse av jobben

Typiske begreper og typer tak

Mål av tak: Takvinkel, bredde og lengde

Takelementer: Hanebjelke, sidestolpe, takstol, sviller og sperre

Taktyper: Saltak, pulttak, valmtak og flatt tak

Ikke glem oppussingsforsikring

Utbygging og oppussing er ofte store økonomiske investeringer, og heldigvis går det som regel bra. En sjelden gang kan det dessverre galt, og da er det godt å være forsikret. Med oppussingsforsikring fra Mittanbud og Tryg Forsikring slipper du å bekymre deg. Vi hjelper deg og tar ansvar for å rette opp det som går galt. Les mer om vår oppussingsforsikring.

Slik velger du riktig håndverker

At taket er bygget etter gjeldende forskrifter og standarder er avgjørende for kvaliteten på sluttresultatet, vær derfor nøye når du velger håndverker.

Bedriften og håndverkeren du velger til å gjøre jobben er viktig for sluttresultatet. Håndverkeren burde ha relevant erfaring og visse sertifiseringer for å sikre at resultatet blir optimalt. Sjekk bedriftenes profilsider på Mittanbud.no. Her kan du sjekke evalueringer fra tidligere kunder, sertifiseringer, om de er en mesterbedrift og lignende.

Du bør alltid vurdere tilbud fra flere leverandører. Husk at det billigste ikke alltid er det beste. Vurder derimot pris opp mot kvalitet. Be også om at eventuelle ekstrakostnader spesifiseres i tilbudet.

Det er lurt å få håndverker på befaring:

• for å få innsikt i hvilket tak som passer ditt behov og budsjett

• for å avdekke eventuelle ekstrakostnader

• for å få et ordentlig inntrykk av bedriften

Etter befaring bør du påse at alt dere ble enige om, er spesifisert i tilbudet du har fått. Det er ofte nødvendig med befaring før håndverkeren kan gi et endelig pristilbud.

Skriv alltid kontrakt for jobben du vil ha gjort. Les guide til hvordan du kan opprette Mittanbuds digitale kontrakt mellom deg og bedrift. Sørg for å lese kontrakten nøye før du skriver under, og pass på at prosjektet og hva som er inkludert i prisen er beskrevet i detalj. Slik kan du være sikker på at du har noe å referere til hvis det skal oppstå problemer underveis.

Pass på at alt er klart til bruk når du betaler. Be også alltid om sluttdokumentasjon på arbeidet som er utført. Du har også krav på FDV-instruks (forvaltning, drift og vedlikehold), som helt enkelt er en perm med en bruksanvisning for det nye taket ditt.

Få tilbud fra erfarne entrepenører

Legg ut jobben og motta uforpliktende tilbud fra bedrifter som har god erfaring med å legge tak. På Mittanbud finner du dyktige taktekkere som hjelper deg med å få akkurat det taket du vil ha.