Tips og råd

Hvorfor det er viktig å sjekke taket

Den årlige høstsjekken er avgjørende for vedlikehold av taket - oppdager du skader og utbedrer disse tidlig kan du unngå unødvendige kostnader.

Bilde
Bilde av et hustak med himmelen i bakgrunn

Et tak varer ikke evig, og hvert tak har sin levetid. Fagfolk anbefaler derfor alle huseiere til å jevnlig gå over taket og sjekke at alt er som det skal. En sjekk før vinteren kan derfor lønne seg for å unngå fremtidige lekkasjer. Så ikke utsett vinterforberedelsene for lenge.

Unngå tette takrenner

Tette takrenner kan forårsake flom eller fryse i stykker under vinteren, og gjøre at vannet renner mot husveggen i stedet for vekk i nedløpsrøret. Sørger du for å fjerne løv og blader før vinteren kan dette være med å forebygge fukt- og frostskader på veggen.

Har du flatt tak er det ekstra viktig å gå over takrenner og fjerne alt som kan stenge for vannets avløpsveier. Er slukene tette kan det lett samle seg et vannbasseng på det flate taket, og plutselige lekkasjer kan oppstå. Les mer om hvorfor du bør ta vare på huset her.

Ta gjerne en sjekk av fasaden mens du er i gang for å se at det ikke er skader på treverk, maling og beis som på sikt kan forårsake råte. Se her for flere gode råd om hvordan du kan vedlikeholde fasaden.

Taksjekk og vedlikehold før vinteren

Ta turen opp på taket og sjekk at det ikke er noen løse eller sprukne taksteiner på taket og at tilslutninger mot pipe, ventilasjonsrør og lignende er tett. Er beslag vridd eller takstein sprukket, må disse byttes ut før vinteren.

Mens du er der oppe bør du også se etter om det er mose eller annet møkk på taket, og at takfot, vindski, pipebeslag og plateendende er fri for rust og uten sprekker.

Oppdager du mose på taket bør dette fjernes, i og med at mose holder på fuktighet, og kan gi frostspreng. Det samme gjelder for løv og skitt under dekkbordene. Blir ikke dette fjernet kan det på sikt føre til råteskader.

For å holde taket rent kan det feies, skrapes eller skylles med høytrykkspyler, alt avhengig av type tak.

På tekking som takstein og skifer kan du benytte høytrykkspyler, men da er det viktig at du spyler med liggeretningen. Shingel, papp (belegg), tretekking og bestrødde stålplater må du være mer forsiktig med, og det anbefales i stedet at det børstes eller skrapes med forsiktighet. Du kan også til slutt dusje over et soppdrepende middel.

Ikke glem undertaket

Har taket ligget nærmere 30 år, kan aldring ha gjort underlagstekkingen dårlig og vann kan trekke ned i bordkledningen. En liten lekkasje i undertaket kan gjøre store skader, og det er derfor viktig at å skifte denne før en eventuell lekkasje oppstår.

For å kontrollere at undertaket er tett, kan du løfte på tekkingen slik at du ser underlagspappen. Ser pappen ut som trekkpapir kan oppstå råte i bord og taksperrer.

Må undertaket skiftes trenger du ikke nødvendigvis å hive hovedtekkingen. Blant annet kan takstein av tegl og skiferheller tas pent av og legges tilbake på plass etter en grundig rengjøring.

På tide å skifte taket?

Oppdager du innvendige skader har det trolig lekket en god stund. Da kreves det ofte fullstendig utskiftning av tak- og veggplater for å rette opp skadene.

Dersom lekkasjen kommer utenifra, og det er regnvann eller smeltevann som har trengt inn i boligen gjennom taket, er det dessverre ikke sikkert at en vanlig villaforsikring dekker dette. En enkel taksjekk kan derfor spare deg for mye unødvendige kostnader. Så ikke la vinteren komme overraskende på deg, og ta viktige grep slik at du unngår å bli en del av vinteres skadestatistikk.

Trenger taket og utbedres, eller du er usikker på om det er nødvendig med reparasjoner, bør du kontakte en fagperson så tidlig som mulig. Heldigvis finnes det mange som kan utføre jobben både trygt, rimelig og effektivt - og sikrer deg et tett og stabilt tak.

Er det på tide å skifte hele taket, er heller ikke vinteren en hindring, da det gjerne er tørt i luften og gode forhold for utskifting. Ønsker du tilbud på skifting av tak, kan du enkelt få flere tilbud fra blikkenslagere her.

Vil du få inspirasjon og tips til oppussing av din bolig?

Meld deg på Mittanbuds nyhetsbrev. Hold deg oppdatert på trender, få eksperttips og bli inspirert til ditt neste oppussingsprosjekt.