Hva koster det å pusse opp loftet
Hva det koster å pusse opp loft avhenger av flere faktorer – blant annet loftets størrelse, prosjektets kompleksitet og valg av materialer. Vi har laget en oversikt over typiske prisdrivere og hva du kan spare penger på, slik at du kan danne deg et godt bilde av totalsummen for prosjektet.
Få tilbud fra flere dyktige håndverkerePusse opp loft
Hva trekker prisen opp når du pusser opp loftet?
Prosjektets typiske prisdrivere er hovedsakelig knyttet til kompleksitet, og er derfor vanskelige å påvirke. Det som må gjøres, må gjøres – og håndverkerne er nødt til å følge en rekke lover og regler.
Du kan likevel gjøre noen smarte valg underveis, som kan spare deg uforutsette kostnader eller unødvendige utgifter.
Totalsummen på loftsprosjektet vil i stor grad påvirkes av disse syv tingene:
1. Omfanget av takheving
Takheving er relativt omfattende arbeid og vil naturlig nok være med på å dra opp prisen på loftrenoveringen. Først og fremst trenger du en arkitekt til å tegne og planlegge, og så trenger du flinke fagfolk til å utføre arbeidet.
Hvor mye du ønsker å heve taket, spiller også inn. Jo flere centimeter du hever taket, desto mer komplisert og kostbart blir det. Dette gjelder spesielt hvis du hever det så mye at du også blir nødt til å gjøre inngrep i den bærende konstruksjonen.
Selv om mye kan påvirke den endelige prisen, vil et generelt takløft med nøkkelferdig innredning ligge på rundt 20 000–25 000 kroner per kvadratmeter.
2. Nye vinduer til loftet
For å få loftetasjen godkjent som boligrom er det krav til både dagslys, utsyn og ventilasjon. Er det ikke vinduer på loftet fra før av, må du både kjøpe og montere helt nye – og det vil naturlig nok dra opp prisen.
Nye vinduer kan koste alt fra kr 2 000 til kr 20 000.
3. Bad og kjøkken i loftsetasjen
Skal loftet gjøres om til en leilighet, må du ha bad og kjøkken – som jo er de dyreste rommene i boligen. Heldigvis finnes det mange gode og rimelige løsninger.
Hvis vi tar utgangspunkt i at du må bygge nytt bad på omtrent fem kvadratmeter, og i tillegg må utføre membran- og rørarbeid, elektrisk arbeid, male og kjøpe helt ny baderomsinnredning, kommer du fort opp i 250 000 kr.
Kjøkken kan fås dyrt og billig, men dersom du går for en smart IKEA-løsning, kan prisen komme på rundt 70 000 kr, inkludert montering, installasjon av rør og elektrisk arbeid.
4. Isolering av loftet
Det finnes flere ulike muligheter for deg som må isolere, for eksempel rull og plate fra Glava eller Rockwoll. I tillegg er det mange som velger blåseisolasjon, som ligger på rundt 1 500 kr/kvm.
Isolasjon av loftet vil være besparende på sikt, siden det minsker varmeutslipp og gjør huset mer energieffektivt.
5. Ny trapp til loftsetasjen
Ny trapp kan koste alt fra 10 000 kroner til flere hundre tusen, avhengig av hvilket treslag og hvilken overflatebehandling du velger.
Her har du mulighet til å gå for rimeligere løsninger for å spare inn penger, eller bruke mer eksklusive materialer.
6. Størrelsen på loftet
Det er kanskje opplagt, men størrelsen på loftet spiller en stor rolle for hvor dyrt prosjektet blir. Jo flere kvadratmeter som skal renoveres, desto dyrere blir helheten av loftsprosjektet – naturlig nok!
Det er likevel lurt å utnytte all plassen du har til rådighet når du først starter et slikt prosjekt. Det er dyrere å utvide senere, og faktorer som lave takhimlinger gjør det desto viktige å finne gode løsninger for å utnytte gulvareal.
7. Oppussing i bygård eller enebolig
Bor du i en bygård og loftet eies av sameiet, er du nødt til å kjøpe ut de andre beboerne.
Å renovere loftet i en enebolig er derfor mindre komplisert ettersom du ikke må ta hensyn til andre enn deg selv.
Prisen på å pusse opp loftet varierer med prosjektets kompleksitet og omfang, i tillegg til valg av standard.
Hvordan spare penger under loftsoppussing
Selv om det er vanskelig å påvirke prosjektets kompleksitet, er det heldigvis flere ting du kan gjøre for å påvirke totalsummen likevel.
Her er fem tips for å spare kostnader:
1. Planlegg godt
Jo mer du har tenkt over i forkant, desto mindre trenger du hjelp til av arkitekter og håndverkere. Legg en godt gjennomtenkt plan for hva du ønsker av loftet, hva prosjektet skal omfatte, samt hva du ønsker av materialer og løsninger.
2. Sett opp et budsjett
Med et budsjett får du god oversikt over utgiftene, og jo mer detaljert det er, desto større sannsynlighet for at du holder deg innenfor de rammene du har – og kanskje til og med får spart noen kroner.
3. Få tilbud fra flere ulike entreprenører
Med tilbud fra ulike håndverkerfirmaer har du et godt utgangspunkt for å velge en som leverer både kvalitet og konkurransedyktige priser.
Vi i Mittanbud hjelper deg med å innhente tilbud fra kvalitetssikrede bedrifter, slik at du selv slipper å vurdere alle interesserte bedrifter opp mot hverandre.
4. Velg rimelige materialer
Når det gjelder valg av materialer, har du et ganske stort spillerom. Laminat er blant annet billigere enn parkett, og skal du ha nytt kjøkken, kan du fint velge en rimelig IKEA-løsning.
Gjør research og se etter gode kampanjer, men ikke glem at det lønner seg å tenke langsiktig og velge slitesterke materialer. Husk også at de fleste håndverkere har gode avtaler og tilgang på rabatter og spesialpriser.
5. Velg fornuftig oppvarming
Har du behov for oppvarming, kan du velge mellom vannbåren varme, varmekabler eller varmematter. Vannbåren varme er dyrest (men lønner seg dersom du har dette i resten av huset), mens varmematter er det rimeligste alternativet.
Et innredet loft kan være en stor investering, men det hever også verdien på boligen din.
Lønner det seg å pusse opp loftet?
Ved å renovere loftet øker du boligarealet – og det øker boligverdien. I tillegg kan de ekstra kvadratmeterne gjøre boligen din interessant for en ny gruppe kjøpere. Har du gjort om loftet til en leilighet, kan du også leie den ut, noe som gir gode, skattefrie ekstrainntekter.
Om det lønner seg å renovere loftet er også avhengig av hvor mye glede du og eventuelt familien din får av den. Ekstra plass kan være utrolig verdifullt og kan brukes til TV-stue for barna, gjesterom, kontor, treningsrom – eller alt kombinert!
Prisen for å pusse opp loft varierer med hvor komplisert prosjektet er. Rådfør deg med fagfolk for å sikre best mulig resultat innenfor ditt budsjett!
Trenger du hjelp med å pusse opp loftet?
Få tilbud fra flere dyktige håndverkere
Publisert 09. okt. 2023, 10:51
Oppdatert 22. mars 2024, 11:27
Er du en håndverker?
Mittanbud får årlig inn over 220 000 jobber til håndverkere. Vi trenger flere bedrifter som kan ta disse unna!
Registrer bedrift