Tips og råd

Nytt gulv? To smarte ting å gjøre samtidig

Skal du legge nytt gulv? Du kan spare mange penger om du samtidig legger til rette for å gjøre boligen din fremtidsrettet og miljøvennlig.

nytt
nytt mørkt tregulv i stue - Skal du bytte ut gulvet er det flere smarte ting du kan gjøre samtidig

Eldre boliger lekker ofte mye varme gjennom dører og vinduer, tak, vegger og gulv. Kalde gulv kan oppleves spesielt ubehagelig. Er det kaldt på gulvet fryser vi lettere og fyrer ekstra mye for å holde varmen. Men varmen stiger opp, og det er fortsatt like kaldt på gulvet. Når du først skal legge nytt gulv kan du spare mange penger om du legger til rette for å utvikle boligen din til å bli fremtidsrettet og miljøvennlig. I samarbeid med Lavenergiprogrammet gir vi deg to tips til hvordan du kan tenke energismart før du setter i gang med gulv-arbeidet.

1. Etterisoler mot kalde rom eller terreng – unngå trekk og luftlekkasje

Er det gulvkaldt er det fordi kald luft trekker opp nedenfra eller gjennom overgangen mellom gulv og vegg. Når gulvet ditt allerede er åpent, bør du etterisolere mot kalde rom eller terreng. Da kan du spare over 1.000 kr per kvm gulv, og boligen din vil redusere varmetapet betraktelig. Samtidig bør du utbedre tettheten til boligen din for å forbedre inneklimaet. Blir luften i isolasjonen forstyrret av vind, reduseres egenskapene og energiforbruket øker. Derfor legges det en vindsperre utvendig som hindrer vinden å trekke gjennom isolasjonen. Kaldt gulv skyldes gjerne at vindsperren mangler eller er skadet.

Nye pakninger og tetningslister på eksisterende dører og vindu er også et velfungerende vedlikeholdstiltak som øker tettheten. Hør med din håndverker om hvordan det vil være best å etterisolere ditt gulv.

2. Montere eller klargjøre for vannbåren varme

Når du skal gjøre inngrep i gulvet bør du vurdere å montere, eller klargjøre for, vannbåren varme. Lavtemperatur varmeanlegg bruker varmtvann som holder circa 30 °C eller lavere. Varmekilder som solfangere og varmepumpe jobber best på slike lave temperaturer. Lavtemperatur varmeanlegg er normalt sett enklest å legge som varme som integreres i gulvet. Vannbåren varme med radiatorer krever også inngrep i konstruksjonen ved gjennomføring av rør. Dette er spesielt komplisert og kostbart å gjøre i ettertid. Da må det lages hull i gulv, vegger og etasjeskiller for å fremføre rør til radiatorene. Enova gir støtte til komplett installering av vannbåren varme.

Det er ikke bare i forbindelse med utskiftning av gulv det kan lønne seg å iverksette energitiltak. Få flere gode tips til energivennlig oppussing. Og skal du skifte tak får du tips her.

Vil du få inspirasjon og tips til oppussing av din bolig?

Meld deg på Mittanbuds nyhetsbrev. Hold deg oppdatert på trender, få eksperttips og bli inspirert til ditt neste oppussingsprosjekt.