Om bedriftene - Skrevet av Morten Lütcherath og Martin Grevstad

Skiftet navn og økte omsetningen med to millioner

Da søstrene Mari-Ann og Line overtok familiebedriften Brødrene Amundsen Rørleggerbedrift AS hadde de ingen planer om å bytte firmanavn. Nå er Brødrene blitt Søstrene og omsetningen har økt med flere millioner.

 

– Firmaet ble startet av vår far og hans bror 1. januar 1984. I 2009 overtok vi bedriften, og så skiftet vi navn til Søstrene Amundsen for to og et halvt år siden. Det ga mye positiv oppmerksomhet over natten, forteller, daglig leder i bedriften, Line Amundsen.

Sammen med sin søster, Mari-Ann driver hun Søstrene Amundsen rørleggerbedrift på Sinsen i Oslo. Bedriften teller i dag 17 medarbeidere og består av både rørleggere, murere og snekkere.

Faglig dyktighet viktigst

Til tross for at navnebyttet har gitt økt oppmerksomhet og nye kunder, er det lite annet enn navnet som har endret seg siden Brødrene ble Søstrene.

– Fundamentet har alltid vært faglig dyktighet og yrkesstolthet – uavhengig av navnet på bedriften. Fra vi tok over har det vært viktig for oss å videreføre fars gode og sterke moral som har vært ryggraden i bedriften i langt over 30 år, sier Line.

Søstrene Line Amundsen og Mari-Ann Amundsen overtok i 2009 bedriften Brødrene Amundsen fra far og onkel. For to år siden endret de navnet på familiebedriften til Søstrene Amundsen.

Kjønn betyr ingenting

Mari-Ann Amundsen er en av få kvinnelige rørlegger i en mannsdominert bransje. Hun innrømmer at hun får en del spørsmål om hvordan det er å være kvinne og jobbe som rørlegger.

– Når jeg får det spørsmålet så nevner jeg gjerne et typisk kvinneyrke som hjelpepleier. De løfter mye tyngre og mer uhåndterlige ting enn en rørlegger, og ikke minst er de borti like mye kloakk som det vi er, sier Mari-Ann med et glimt i øyet.

Selv er Mari-Ann rørleggermester og faglig ansvarlig i Søstrene Amundsen Rørleggerbedrift. Hun mener kvinner som velger håndverksfag ofte har noen fellestrekk.

– En jente som velger et byggfag – eller et rørleggerfag – gjør det ofte av veldig spesifikke interesser. Man har en helt annen holdning til det man begynner på, en interesse og iver for å gjøre noe veldig, veldig bra – fordi man kanskje føler at man har litt mer å bevise, sier hun.

Kvalitet viktigere enn kjønn

Til syvende og sist er det likevel jobben gjøres som betyr noe, ikke hvilket kjønn det er på den som utfører jobben.

– Det er arbeidet som som utføres, og håndverket som betyr noe. Alle i bedriften skal kunne være stolte av sluttproduktet – uavhengig av om jobben er gjort av en mann eller kvinne. Derfor legger vi stor vekt på å ha en god arbeidskultur, sier Line Amundsen.

Søstrene Amundsen eier i tillegg til rørleggerfirmaet Søstrene Amundsen Rørleggerbedrift AS, 50 prosent av Bademiljø VVS Expo Alnabru i Oslo.

Vil være den anbefalte rørleggeren

I tillegg til lokalene på Sinsen, har Søstrene Amundsen utvidet virksomheten betydelig ved å etablere Norges største VVS-butikk på Alnabru nordøst i Oslo. Søstrene eier 50 prosent av Bademiljø VVS Expo, som butikksenteret heter.

Her skal kundene finne inspirasjon og virkelig kunne se hvilke muligheter moderne VVS har å by på.

– Noen kunder vil alltid være opptatt av den rimeligste prisen, og det er jo ikke konkurransevilkår som vi klarer å levere etter. Det vi har basert oss på – som er vår nisje – er å være den anbefalte, sier Line.


Gir Mittanbud ros

Både Line og Mari-Ann er samstemte på at seriøse håndverkere med faglig stolthet er avgjørende for bransjens omdømme. De gir Mittanbud ros for hvordan de jobber med å løfte frem seriøse håndverkere.

– Jeg synes Mittanbud har vært veldig tydelige på at de ønsker å heve kompetansen og seriøsiteten blant bedriftene på tjenesten. Og jeg synes de har vært flinke til å lytte til håndverkerne i den sammenhengen. Resultatet er at det nå kan være lettere for kundene å finne seriøse bedrifter gjennom Mittanbud enn å ved å lete på egen hånd.

Mari-Ann er enig med søsteren: – Å være seriøse håndverkere, det er vår felles oppgave. Og det tror jeg også er noe Mittanbud er veldig opptatt av, å få luket ut hvilke som er seriøse aktører innen byggebransjen. Og da er det viktig at man spiller på lag. Det som mange kaller konkurrenter, kaller vi like gjerne kolleger. Det er fint å kunne ringe hverandre og spørre om råd.

Søstrene Amundsen teller i dag 17 medarbeidere og består av både rørleggere, murere og snekkere.

Vil du få inspirasjon og tips til oppussing av din bolig?

Meld deg på Mittanbuds nyhetsbrev. Hold deg oppdatert på trender, få eksperttips og bli inspirert til ditt neste oppussingsprosjekt.