Bytte vinduer? Velg isolerte vinduer som slipper inn lys

Gode vinduer er avgjørende for et godt og trivelig innemiljø i boligen. De skal både slippe inn rikelig med dagslys, sørge for effektiv lufting og samtidig isolere mot kulde.

Informasjonen i denne artikkelen er hentet fra dibk.no


Sist oppdatert: 25. jun. 2021 12:27

Det kan lekke mye varme ut av gamle vinduer og dører. Ved å bytte til nye vinduer med god isolasjonsevne kan du redusere energiforbruket til oppvarming, og få en mer stabil innetemperatur i boligen din. Dette er både kostnadsbesparende og mer miljøvennlig.

Moderne, superisolerte vinduer og dører halverer varmetapet sammenlignet med vanlige vinduer. Dette resulterer i bedre innemiljø, økt komfort og betydelig lavere energiforbruk. Derfor er dette en svært god investering for å spare kostnader på sikt, og for å redusere unødvendig varmetap.

Isolerte vinduer er dermed bra, både for økonomien din og for miljøet. I tillegg gir du fasaden et løft, og verdien på boligen din vil stige.

Varmeisolasjon måles i U-verdi på vinduer og dører

Varmeisolasjonen til vinduer måles i varmeisolasjonsverdier, også kalt U-verdi, og det laveste tallet viser til best mulig isolasjonsevne. Enova anbefaler lavenergivinduer med U-verdi 1,0 eller lavere. Eldre vinduer med enkelt, vanlig glass har en U-verdi på rundt 5,0.

I samarbeid med Lavenergiprogrammet gir vi deg tips til hvordan du kan tenke energismart før du setter i gang med å montere nye vinduer.

Illustrasjon av energieffektivt vindu
Et energieffektivt vindu gir boligen din et bedre innemiljø.

Interessert i energieffektivitet?

Les mer i vår artikkel: «Hva sier energimerket om boligen din?»

Interessert i energieffektivitet?

Les mer i vår artikkel: «Hva sier energimerket om boligen din?»

Sørg for at vinduene og dørene du bestiller har god isolasjonsevne

I dag er det kun 3-lags vindu som gir en U-verdi på 0,8 eller lavere. Derfor er det viktig at du er sikker på at isolasjonsevnen er god nok før du kjøper og monterer nye vinduer. Ved innkjøp av superisolerte vinduer er det viktig å høre med din leverandør om hele vinduet inklusiv karmen har lav U-verdi.

Noen leverandører oppgir nemlig kun U-verdi på vindusglasset. Det gjør at hele vinduskonstruksjonen potensielt kan ha dårligere U-verdi enn det som er oppgitt, fordi skjøter, innramminger og lignende ikke er isolert godt nok. Dette øker varmetapet, selv om vindusglasset er av god standard.

U-verdi for vindu og dører er oppgitt ved en standard temperatur. Fordelen med et 3-lags vindu fremfor et 2-lags vindu, er at U-verdien er betydelig bedre i kalde temperaturer. Derfor er disse ekstra gunstige for det norske klimaet.

Husk: Store vinduer har bedre isolasjonsevne enn små

Store vinduer har bedre U-verdi enn små vinduer. Sprosser som deler opp vinduet i mindre deler anbefales derfor ikke. Ønsker du likevel dette, finnes det løsninger med utvendige sprosser som enkelt kan demonteres når vinduet trenger en vask. Det finnes også vinduer som har sprosser montert mellom glassene.

Store, moderne vinduer er altså et godt valg, både på grunn av energieffektiviteten og den gode isolasjonen. Store vindusflater slipper også mer dagslys inn i boligen, og gir et lysere innemiljø.

Skyvedører har dårligere isolasjonsevne og tetthet enn andre dører. Derfor bør du unngå dette om det er mulig. Dører uten innfelt glass har også bedre isolasjonsevne enn dører med glassfelt.

Stue med takvinduer
Store takvinduer slipper inn mye dagslys, og kan også være et mer energieffektivt alternativ enn mindre vinduer med tradisjonelle sprosser.

Sjekk åpnings- og luftemuligheter på dine nye vinduer

Når du skal skifte vindu og dører er det naturlig å tenke gjennom hvilke åpnings- og luftemuligheter du ønsker og trenger. Vindu finnes både med og uten spalteventil, og det finnes mange varianter av åpnings- og luftestillinger.

Nye vinduer blir som standard levert uten luftespalte. Dersom du monterer slike vinduer må du sørge for at du få tilstrekkelig med frisk luft inn i boligen gjennom andre ventiler, eller ved å installere et mekanisk balansert ventilasjonsanlegg med varmegjenvinner.

Ved utskifting av balkongdører vil det ofte være gunstig å velge en dør som kan stå i lufteposisjon, gjerne med «lås» gjennom dørvrideren slik at lufteposisjonen kan justeres fra nesten lukket til helt åpen. Løsning for luftestilling for vindu vil variere avhengig av faktorer som nedbørsbelastning, vindforhold, støy, luftforurensning og sikkerhet.

Velg automatiske og praktiske vinduer

Det finnes også løsninger på markedet som tilbyr automatisk åpning og lukking av hele vinduet, eller et lite luftevindu som en del av selve vinduet. En slik løsning vil kunne programmeres til å lufte etter behov basert på innetemperatur eller innendørs CO-nivå. Løsningen kan ta hensyn til faktorer som solinnstråling, vindstyrke og utendørstemperatur.

Det er også lurt å tenke på hvordan du enklest mulig kan vaske vinduene dine før du begynner på et prosjekt og gjør innkjøp. Tenk gjennom hvordan åpne- og lukkemekanismen vil fungere når du skal vaske, og hvor vinduet eller døren er plassert.

Vil du vite mer om hvordan lys påvirker atmosfæren i boligen? Les om belysning her.

Illustrasjon som viser hvordan solskjerming fungerer.
Med solskjerming forbedrer du innemiljøet i boligen, og får bedre regulering av temperatur.

Monter solskjerming på vinduene og øk komforten innendørs

Når det går mot lysere tider kan for mye dagslys bli et problem for temperaturen inne i boligen. Da kan det være et alternativ å investere i god solskjerming for vinduene.

Det er mulig å få vinduer med solskjerming integrert. Du kan også montere solskjerming på utsiden av vinduene. Solskjerming gjør at boligen får en dynamisk fasade som holder sola ute når det er varmt, og slipper den inn ved behov.

Aktiv bruk av solskjerming kan gi bedre komfort og redusere energiforbruket betydelig. Utvendig solskjerming anbefales fordi det gir best virkning. Innvendige persienner eller gardiner har den ulempen at mye av varmen vil komme på innsiden av vinduet. Solskjerming kan også brukes om vinteren for å redusere varmetapet fra bygget.

Ny kledning? Bytt vinduer samtidig!

Skal du bytte ytterkledning og vinduene dine er mer enn ti år gamle, bør du vurdere om også disse må byttes ut. Dette er spesielt hensiktsmessig dersom du skal etterisolere så mye at vinduene uansett må flyttes lengre ut i veggen.

Les mer: «Ny kledning på huset? Syv ting det er smart å gjøre samtidig».

Kan du beholde de gamle vinduene?

Opplever du at det trekker fra vinduer og dører, men at de fortsatt er i god stand? Da kan nye pakninger og tetningslister være en god løsning.

Det er også mulig å skifte kun glasset eller dørbladet i de fleste dører og vindu, mens rammen beholdes. I slike tilfeller er det viktig å skifte pakningene, dersom disse er dårlige eller skadet.

I enkelte tilfeller vil det være mulig å montere et nytt vindu på innsiden av det eksisterende vinduet (varevindu). En slik koblet løsning vil øke isolasjonsevnen og redusere varmetapet.

Informasjonen i denne artikkelen er hentet fra dibk.no

Skal du bytte ut vinduene dine?

Send inn ditt prosjekt, og få hjelp av dyktige håndverkere.

Skal du bytte ut vinduene dine?

Send inn ditt prosjekt, og få hjelp av dyktige håndverkere.

Vil du få inspirasjon og tips til oppussing av din bolig?

Meld deg på Mittanbuds nyhetsbrev. Hold deg oppdatert på trender, få eksperttips og bli inspirert til ditt neste oppussingsprosjekt.