Få tilbud på oppussing av kjeller

Pusse opp kjeller

Å pusse opp en kjeller er omfattende - er du usikker på hvor du skal starte? På Mittanbud kan du få tilbud fra flere dyktige og seriøse håndverkere som tar ditt prosjekt fra A til Å.

Få tilbud fra flere bedrifter

Kom i gang med å pusse opp kjelleren

En innredet kjeller kan bli ekstra oppholdsrom for familien, en generasjonsbolig eller en utleiedel som kan gi gode, skattefrie ekstrainntekter. Har du en uinnredet kjeller i dag, kan du tjene godt på å bygge den om. Å omgjøre en kjeller til boligrom vil både gi deg større plass, men også øke verdien av boligen din med tanke på ekstra kvadratmeter ved videresalg.

Velger du å gjøre mye av arbeidet selv, er det viktig at du følger alle kravene til oppussingen. Står du selv som byggherre i søknaden om bruksendring til kommunen vil du nemlig selv bære alt ansvar dersom noe går galt.

Dette må du tenke på når du skal renovere kjelleren

Det er forskjellige krav som dukker opp, avhengig av om du skal bygge ut og må ha rommene godkjent til varig opphold, eller om du ønsker å bygge en egen boenhet i boligen. Uansett må du få rommene godkjent som bruksareal, med mindre kjelleren er godkjent som dette på forhånd. For å få kjelleren godkjent til varig oppholdsrom er det flere krav kommunen stiller. Dette går både på helse og sikkerhet, men også på brukervennlighet, bokvalitet og estetikk.

Først må du forsikre deg om kjelleren har tilstrekkelig med takhøyde. Kravet er minimum 2,0 meter for bygg som er bygget før 1. juli 2011, og 2,2 meter for nybygg. Men selv om dette er minimumskravet, anbefales det gjerne at du graver enda litt til så lenge det er mulig. For å sikre bokvalitet anbefales det minimum 2,4 meter opp til taket.

Dersom kjelleren din slik den er nå ikke møter gravene, må du starte med å pigge opp og grave ut gulvet slik at taket blir høyt nok. Forhør deg med dyktige fagfolk før dere begynner arbeidet, da det er flere hensyn å ta. Er gulvet bærende? Hvordan ligger det an med drenering og avløp, må du legge nye drensrør som ligger dypere? Går grunnmuren dypt nok, eller må du understøpe?

Det er nok med ett vindu i hvert rom, men vinduet må oppfylle kravene som rømningsvei. Vinduet må gå ut i friluft og ha en samlet bredde og lengde på 150 cm i åpen tilstand. Det kan heller ikke være lenger opp fra gulvet enn én meter til underkanten av vinduet, med mindre du har en fastmontert benk eller lignende under vinduet for at det skal være lettere å komme seg ut.

Et godkjent rømningsvindu vil oppfylle kravene til dagslys og tilstrekkelig ventilasjon. Dette gjelder om boligen er oppført før 1. juli 2011. For nyere bygg må vinduet tilsvare 10% av gulvarealet for å oppfylle kravene. Men det er ikke krav om at vinduet skal ha utsyn.

Det er anbefalt at oppholdsrom kan holde temperatur på minst 19 grader i løpet av vinteren.

Dersom kjelleren skal brukes som en ny boenhet kommer det i tillegg en del tekniske krav. I tillegg til de kravene vi allerede har omtalt, kommer kravene i byggesaksforskriften (SAK10) §2-2. For at den nye boenheten skal bli godkjent må den ha alle hovedfunksjoner for bolig. Det betyr at enheten trenger bad og toalett, kjøkken, stue og soveplass. I tillegg må enheten ha egen inngang og være fysisk adskilt fra andre enheter.

Søknaden for den nye boenheten må også utføres av ansvarlige foretak, sammen med prosjektering, utførelse og kontroll. I tillegg til dette kan det også komme nye krav til ekstra parkering, uteplass og lagringsplass. Boenheten må utgjøre en egen branncelle, og være utstyrt med røykvarsler og brannvarslingsapparat. Når boenheten først er godkjent, er det bare å leie den ut. Du trenger altså ikke søke om utleie i tillegg til den eksisterende søknaden. Merk imidlertid at man ikke trenger å omregulere til egen boenhet for å kunne leie ut som en hybel.

1. januar 2016 var det noen av reglene som ble endret slik at flere skal kunne utnytte ubrukt areal til oppholdsrom. Dette gjorde det mulig å gjennomføre oppussingsprosjekter som tidligere nesten var umulig å få godkjent av kommunen.
De nye reglene betyr imidlertid ikke at man bare kan sette i gang med å bygge ut uten å søke. Omgjøring av loftsrom til boligrom regnes som bruksendring, og bruksendring er søknadspliktig.

Kan du selv søke?


Du kan i teorien søke selv eller få et kompetent firma eller entreprenør til å gjøre det for deg. Søker du på egenhånd er du selv ansvarlig for at alt går riktig for seg, og at tekniske krav blir fulgt. Vi anbefaler at en en person eller et firma med byggteknisk kompetanse står oppført som formell søker til endring av loftet. Søknaden må blant annet inneholde en plan for utbyggingen.

Mange er ikke klar over det, men omgjøring av loftsrom eller bod til boligrom er bruksendring, og bruksendring er søknadspliktig. Huseieren må derfor søke kommunen og få godkjenning før loftet tas i bruk som bolig. Søknadsplikten gjelder uavhengig av om rommene er til eget bruk eller til utleie

10 000 kr/kvm - 20 000 kr/kvm

Hvor mye koster det å pusse opp kjelleren?

Pris er alltid et tema når man skal i gang med å pusse opp, renovere eller bygge ut. Hvor mye koster de ulike delene av prosjektet, og hvor mye får man egentlig igjen av plass og bokvalitet?

Når det kommer til oppussing av kjeller, er det mange faktorer som påvirker omfanget og prisen. Dersom du i dag har en råkjeller og ønsker å innrede denne, vil man neste alltid måtte drenere utvendig og etterisolere grunnmur. Dersom kjelleren har lav takhøyde, noe som er typisk for gamle kjellere, må det pigges ned. Disse to faktorene vil ha stor påvirkning på prisen.

Drenering koster normalt mellom kr 2500 og kr 3500 per løpemeter. Prisen avhenger av hvor dypt man må grave, hvor lett det er å komme til med gravemaskin, hvor mange løpemeter det er totalt, og grunnforholdene. Pris for pigging regnes gjerne som en kubikkpris.

Ikke glem oppussingsforsikring

Utbygging og oppussing er ofte en stor økonomisk investering, og heldigvis går det som regel bra. En sjelden gang kan det dessverre galt, og da er det godt å være forsikret. Med oppussingsforsikring fra Mittanbud og Tryg Forsikring slipper du å bekymre deg. Vi hjelper deg og tar ansvar for å rette opp det som går galt. Les mer om vår oppussingsforsikring.

Slik velger du riktig håndverker

Bedriften og håndverkeren du velger til å gjøre jobben er viktig for sluttresultatet. Håndverkeren burde ha relevant erfaring og visse sertifiseringer for å sikre at resultatet blir optimalt. Sjekk bedriftenes profilsider på Mittanbud.no. Her kan du sjekke evalueringer fra tidligere kunder, sertifiseringer, om de er en mesterbedrift og lignende.

Du bør alltid vurdere tilbud fra flere leverandører. Husk at det billigste ikke alltid er det beste. Vurder derimot pris opp mot kvalitet. Be også om at eventuelle ekstrakostnader spesifiseres i tilbudet.

Det er lurt å få håndverker på befaring:

• for å avdekke eventuelle ekstrakostnader

• for å få et ordentlig inntrykk av bedriften

Etter befaring bør du påse at alt dere ble enige om er spesifisert i tilbudet du har fått. Det er ofte nødvendig med befaring før håndverkeren kan gi et endelig pristilbud.

Skriv alltid kontrakt med bedriften du har bestemt deg for å bruke. Alle seriøse håndverkere skriver kontrakt med kunden på jobber de skal utføre. Mittanbud har i samarbeid med Forbrukerrådet utarbeidet en digital kontrakt for håndverkerjobber som er trygg og enkel å bruke.

Les guide til hvordan du kan opprette Mittanbuds digitale kontrakt mellom deg og bedrift. De fleste firmaer tilbyr garanti på tetthet og inventar - kontroller at denne garantien er gjort rede for. Som forbruker har du uansett i følge Lov om håndverkertjenester rett på opptil fem års garanti.

I tillegg til å skrive kontrakt anbefaler Mittanbud at du setter deg med bedriften du har valgt, og sammen setter opp en fremdriftsplan. Planen bør inneholde noen nøkkeldatoer som indikerer hvilke oppgaver som skal være ferdige til de ulike datoene. Dette gjør dette lettere for deg som kunde å følge opp prosjektet underveis.

Pass på at alt er klart til bruk når du betaler. Be også alltid om sluttdokumentasjon på arbeidet som er utført, hvilke produkter de har levert og naturligvis hvem som har gjort det. Poenget med dokumentasjon er at det skal bli enklere å bruke, vedlikeholde eller endre det som er gjort - både for deg og fremtidige kjøpere av boligen. Du har også krav på FDV-instruks (forvaltning, drift og vedlikehold), som helt enkelt er en perm med en bruksanvisning for det nye tilbygget eller påbygget ditt.

Vi stiller krav til bedriftene

Å finne dyktige fagfolk når du skal pusse opp badet skal være trygt, enkelt og effektivt. Derfor stiller vi krav til dokumentasjon, administrasjon og erfaring hos bedrifter som skal utføre større jobber via Mittanbud. Les mer om hvilke krav vi setter her.

Siste evalueringer

hus renovering

Dyktig og god type å ha med på laget.

- Rodrigo Nelson Medina Rojas

Oppussing rom

Synest det var en god jobb og helt etter forventning som ble gjort

- Marina Silva Bale

Sluttføre rehabiliteringsprosjekt (leil. ca 45 m2)

Jobben ble utført til avtalt tid og pris. God kunnskap og effektivt utført. Jeg ønsker å bruke dem igjen

- Rolf Hansteen

Oppussing av 1. og 2. etasje i tomannsbolig

Wal Bygg og Eiendom utførte arbeidet i tomannsboligen vår på en veldig god måte: De er lette å forholde seg til, gir rask tilbakemelding på spørsmål, har utrolig flinke og hyggelige folk, og utfører arbeid av høy kvalitet. De holdt også den stramme tidsfristen vi hadde. Anbefaler dem varmt!

- Mari Thorbjørnsrud

Nytt gulv med varmekabler + sparkling/maling av vegg. Oppstart uke 6.

Miri & co leverte arbeid til avtalt tid og med god kvalitet. Vi utvidet rammene noe underveis da vi fikk gode forslag til løsninger som forbedret våre initielle planer. Jobben endte som en renovering av kjøkkenrommet, inkludert nytt gulv, vegger og tak samt noe arbeid på peis/pipe. Kan trygt anbefale dem til andre kjøkkenjobber og diverse annen oppussing!

- Einar Undlien Wisth

pusse opp 3,5 - 4 kvadrats meter bade

Pålitelige,flinke og snille folk. Noe feil kan oppstå grunnet kommunikasjon men de retter alle feilene opp (ved anmerkning) med smil og uten stress. Jeg opplevde det selv at hvis kunde har rett de ikke prøver å finne "dårlige unnskyldninger" mens de fikser dette med en gang. En strålende og anbefalende gjeng.

- Nikola Dumic

Totalleverandør trengs til totalrenovering

Takk til City Dekorasjon for utført totalrenovering! Vi er svært fornøyde med prosessen helt fra befaring til ferdig resultat. Jobben har innebåret utskifting av elektrisk anlegg, riving av kjøkken og gulvfliser, senke tak og installere spotter, varmefolie og nytt gulv, flytting av rør, nytt kjøkken, maling med mer. Mehmet og teamet hans er svært profesjonelle og serviceinnstilte. Oppsummert vil vi anbefale City Dekorasjon til andre, og vil nok benytte de igjen i fremtiden! :)

- Janina Mosti

Ønsker tilbud på konstruksjon av bad på loft

Vi benyttet oss av Lomundal Bygg, med Amund Nordal som prosjektleder, da vi pusset opp deler av et loft og konstruerte et nytt bad i et hus fra 1930-tallet. Dette loftet var en salig blanding av gammelt og nytt, noe som kunne vært en utfordring. I tillegg ga tegningene ikke alltid tydelig informasjon om hvordan ting skulle gjøres. Vi syntes Lomundal Bygg taklet dette på en svært god måte. De var fleksible når vi ønsket nye eller andre løsninger (ofte på kort tid) og kom med gode råd underveis. Samarbeid med rørlegger og elektriker virket veldig bra. Vi hadde ingen tilfeller av kommunikasjonsproblemer, ansvarsfrasigelser eller liknende. Vi anbefaler derfor Lomundal Bygg til andre prosjekter.

- Tord Finne Vedøy

Start oppussingen av kjelleren

Legg ut kjellerprosjektet ditt og få tilbud fra flere dyktige og seriøse håndverkere som kan hjelpe deg fra A til Å.