Ny kledning på huset? Seks ting det er smart å gjøre samtidig

Mange hus er på overtid når det gjelder å vedlikeholde eller bytte ytterkledning. Har du oppdaget sprekker, råteskader eller er treet så mykt at du kan plukke det fra hverandre? Da er det på tide å bytte kledning.


Sist oppdatert: 28. jun. 2021 16:20

Det positive med å bytte kledning er at du kan få et moderne panel som krever mindre vedlikehold enn den gamle kledningen.

Vanligvis er utskifting av kledning en snekkerjobb, men om bygningen er av et annet materiale enn tre, som for eksempel mur, vil det være smart å overlate arbeidet til en murer.

Dette kan entreprenøren hjelpe deg med å vurdere. En snekker utfører også arbeid relatert til utskiftning av vinduer, dører og lignende.

Her er syv andre ting du bør se på når du først skal bytte kledning:

1. Etterisoler veggen – spar penger og få vegger med dagens standard

Skal du skifte utvendig kledning på huset ditt, kan det være smart å etterisolere samtidig. Da forbedrer du isolasjonsevnen og hindrer at varmen lekker ut. Det gir lavere energiforbruk.

I noen tilfeller vil det være hensiktsmessig å skifte ut gammel isolasjon med en ny som har bedre isolasjonsevne. Har du et hus fra 1970-tallet er det sannsynligvis bare 5 cm isolasjon i veggen fra før. Etterisolerer du med 15 cm til, vil du ha et hus med moderne isolasjon nesten etter dagens standard.

Dersom du ikke har nok takutstikk, må håndverkeren forlenge disse. Avhengig av hvor mye du etterisolerer, kan det også være nødvendig å bytte vinduene, eller flytte dem lenger ut i veggen.

God isolasjon sammen med damp- og lufttetting (se punkt 2 og 3) er avgjørende for et godt resultatet med hensyn til varmetap og fuktsikkerhet. I tillegg må du vurdere om ventilasjonen er god nok, for å sikre et godt inneklima.

Vil du vite mer om hvordan du går i gang med å bytte kledning eller endrer fasade? Trykk her.

2. Sjekk dampsperren der du kan

Fuktig inneluft kan trenge inn i konstruksjonen og forårsake råte og sopp. Det gir skade på konstruksjonen og et helsefarlig inneklima. Dampsperren som sitter på den varme siden av isolasjonen hindrer dette.

Det kan være vanskelig å kontrollere om dampsperren er tett når du etterisolerer utvendig. Skal du også gjøre noe på innsiden av huset slik at du får tilgang til denne, bør du kontrollere om den er i god stand. Den bør ikke ha mye rifter og hull, og den må tette godt rundt overganger mellom bygningsdeler.

3. Pass på at håndverkeren velger en dampåpen vindsperre

For å hindre at kald luft utenfra skal blåse inn i konstruksjonen og kjøle den ned, monteres en vindsperre utenpå isolasjonen før kledningen monteres. Vindsperren skal hindre luftlekkasjer utenfra og samtidig sikre at fuktighet kan tørke innenfra.

Sintef Byggforsk anbefaler vindsperrer som er dampåpne. Hvor dampåpen et materiale er uttrykkes gjennom sd-verdi. Sintef anbefaler at vindsperren skal ha en sd-verdi på maksimum 0,5 m og gjerne mindre enn 0,2 m. Pass på at håndverkeren din benytter en vindsperre som er godkjent og som er dampåpen nok.

4. Velg superisolerte dører og vindu – halver varmetapet

Vinduer og dører er en av hovedkildene til boligens varmetap. De kan utgjøre så mye som 40 % av varmetapet for en vanlig bolig fra 80-tallet. Om du bytter til bedre isolerte dører og vinduer vil du redusere energiforbruket til oppvarming, og boligen din vil oppleves som mindre trekkfull.

Superisolerte vinduer og dører halverer varmetapet sammenlignet med vanlige vinduer. Det gir deg både økt komfort og lavere energikostnader.

Ved innkjøp av superisolerte vinduer er det viktig å høre med din leverandør om hele vinduet inklusiv karmen har lav varmeisolasjonsverdi (U-verdi). Noen leverandører oppgir kun U-verdi på vindusglasset.

Her kan du lese mer om å bytte vinduer.

5. Bruk solskjerming aktivt – øk komforten

Dersom du skal bytte vinduer samtidig som du bytter kledning, er det naturlig å vurdere vinduer med integrert solskjerming. Innvendig og utvendig solskjerming gjør at boligen får en dynamisk fasade som holder sola ute når det er varmt inne, og slipper den inn ved behov.

Aktiv bruk av solskjerming kan gi bedre komfort og redusere energiforbruket betydelig. Utvendig solskjerming anbefales fordi det gir best virkning.

Innvendige persienner eller gardiner har den ulempen at mye av varmen vil komme på innsiden av vinduet. Solskjerming kan også brukes om vinteren for å redusere varmetapet fra bygningen.

6. Legg til rette for et balansert ventilasjonssystem – få godt inneklima

Når du først har åpne vegger, må du også tenke gjennom hvordan huset skal puste. Balansert ventilasjon betyr at både avtrekk og tilførsel av frisk luft skjer ved hjelp av elektriske vifter. Da vil luften skiftes ut kontinuerlig og renses gjennom filtre.

Varmen fra den brukte luften gjenvinnes og overføres til den friske luften som trekkes inn. Det gir godt inneklima og god energieffektivitet.

Det er som regel leverandøren av ventilasjonssystemet som tegner hvordan løsningen skal være for ditt hus. De planlegger hvor rørene skal gå, og hvor aggregatet skal plasseres. Leverandøren har ofte avtaler eller oversikt over håndverkere i ditt område som kan montere ventilasjonsanlegget.

Skal du bytte kledning på boligen?

Få hjelp av dyktige snekkere!

Skal du bytte kledning på boligen?

Få hjelp av dyktige snekkere!

Vil du få inspirasjon og tips til oppussing av din bolig?

Meld deg på Mittanbuds nyhetsbrev. Hold deg oppdatert på trender, få eksperttips og bli inspirert til ditt neste oppussingsprosjekt.