Hva koster det å renovere fasaden og bytte kledning?

Kostnaden ved å renovere fasaden avhenger først og fremst av omfanget på prosjektet. Jo mer som skal gjøres, desto dyrere vil det bli. Valget av materialer og antallet nye vinduer eller dører vil også påvirke prislappen på renoveringen. Vi forteller deg mer om hva slags utgifter du må beregne om du pusser opp fasaden på boligen her.

Legg ut jobben på Mittanbud!

Dette påvirker prisen på prosjektet

Det er flere faktorer som avgjør totalprisen på prosjektet ditt. Vi har samlet de vanligste tingene som vil avgjøre omfanget på renovering og totalkostnaden.



Størrelsen på boligen

Størrelsen på huset ditt vil avgjøre hvor stort omfanget på prosjektet ditt blir. Om boligen er svært stor, blir det større utgifter på grunn økt mengde materialer til fasaden.



Materialvalg

Det er stor variasjon i prisklasse på materialer du kan velge. Du kan velge mange ulike typer kledning, med forskjellig typer impregnering, grunning eller toppstrøk av maling.

Hva slags kledning du velger vil avgjøre hvor store kostnader du får i materialinnkjøp.



Antallet vinduer og dører

Hvor mange nye vinduer du vil ha satt inn vil påvirke prisen på prosjektet. Om du velger å sette inn ny ytterdør samtidig, vil det naturlig nok også gjøre at kostnadene øker. Om boligen din har eldre vinduer eller dører, er det anbefalt å bytte disse ut for å spare strømutgifter på sikt.



Etterisolering innvendig eller utvendig

Når du river gammel kledning og skal legge ny, er det også det perfekte tidspunktet å etterisolere boligen.


Etterisolering vil øke prisen på prosjektet, men om isolasjonen på boligen din er gammel er dette en smart investering som vil spare deg penger i årene framover. Med moderne isolasjon forhindrer du unødvendig varmetap, og sparer utgifter på strømforbruk.



Rehabilitering av grunnmur

Om grunnmuren til boligen er i dårlig forfatning, er det lurt å forbedre den samtidig som du pusser opp eller renoverer resten av fasaden. La håndverkeren din inspisere grunnmuren når du inviterer på befaring, slik at de kan avgjøre om det er nødvendig å sette inn tiltak for å forbedre grunnmuren.



Drenering

Kanskje det er nødvendig å drenere rundt boligen samtidig som du river kledningen? Om kjelleren eller grunnmuren er i dårlig forfatning på grunn av fukt, kan det hende det er på grunn av dårlig avrenning for vann. Spør håndverkeren om du er i tvil!


Arbeid med grunnmur og drenering er en del av grunnarbeidet som gjøres under totalrenoveringer eller byggeprosjekter.


Les mer om grunnarbeid her


Forbedring av boligens elektriske anlegg

Om du har eldre inntakssikringer som går inn via veggen på huset, er det et tegn på at det elektriske anlegget på boligen kan trenge en utskiftning.


Når du river kledningen er det et godt tidspunkt å få lagt strømmen inn via bakken og skjult i veggen. Dette gir en penere og mer ryddig fasade, og ikke minst er et moderne el-anlegg mye tryggere enn et eldre et.


Denne typen arbeid vil trekke opp prisen på prosjektet ditt betraktelig, men det er likevel en veldig lur investering i boligen. Med et moderne el-anlegg er boligen din tryggere, og mer energieffektiv.


Ved å legge elektrisiteten i bakken og skjult i veggen, får du heller ingen synlige ledninger og tilkoblingspunkter på husveggene.




Tilleggsarbeid eller -prosjekter

Om du bestemmer deg for å bygge tilbygg, påbygg eller gjøre andre store tilleggsarbeid samtidig som du renoverer fasaden, vil det øke omfanget på prosjektet.


Dette vil dytte prisen på renoveringen opp, og forårsake større kostnader. Samtidig er det veldig lurt å gjøre slike forbedringer på boligen samtidig som du først har revet kledningen. Da er nemlig lettere å få et helhetlig og pent resultat.


Husk at store prosjekter som dette ofte innebærer søknadsplikt for byggetillatelse.


Les mer om søknad og byggetillatelse her.



Dette er prisene som inngår i en fasaderenovering

Det er som nevnt mange ulike faktorer som vil kunne påvirke totalsummen på prosjektet ditt. Valgene du tar underveis vil i ulik grad påvirke hvor mye prosjektet til slutt koster.

Ønsker du en totalrenovering av fasaden med de dyreste materialene, så koster det naturligvis mer enn hvis du går for en litt enklere variant med billigere materialer.

Uansett hva du velger, så er det viktig at det du velger er forenlig med budsjettet ditt. Under har vi laget en oversikt over omtrentlige priser på de ulike stegene i et fasadeprosjekt. Prisene er veiledende og vil kunne variere avhengig av prosjektets omfang, størrelse på bolig og bedriftenes ulike tilbud.



Bruke arkitekt og sende søknad om byggetillatelse

En søknadsprosess vil gjøre at prosjektet tar litt lengre tid, og det vil være en ekstra kostnad. Du kan få hjelp med å utarbeide søknaden fra entreprenøren, håndverkeren eller arkitekten du benytter for prosjektet ditt.


Om du skal bruke arkitekt for renovering, og søke om lov til å gjøre fasadeendringen, vil du måtte betale 50 000 kr til 70 000 kr. Her vil prisen variere avhengig av boligens og prosjektets størrelse. Kommunen vil også ta et gebyr for behandlingen av søknaden.


Å benytte en arkitekt er en god investering i boligen din. Om du planlegger å gjøre store endringer på fasaden, kan arkitekten hjelpe deg slik at du får et resultat som vil se bra ut i mange år framover.



Bytte til ny kledning

Hvis du skal legge ny kledning må du beregne at det kan koste fra omtrent 1500 kr til 3000 kr per kvadratmeter. Prisen vil avhenge av hvilket materiale kledningen er i, og hvor mye den er behandlet.


Det er lurt å tenke gjennom hva som er viktigst for deg når det gjelder kledningen: Mengden vedlikehold, utseende eller funksjon?



Etterisolering

Utvendig etterisolering av en bolig vil koste omtrent 2000 kr per kvadratmeter, medregnet bytte av kledning. Valg av kledning og type etterisolering vil påvirke prisen.



Må du male etter montering?

Om du kjøper kledning som er helt eller delvis ubehandlet, må du male panelet etter montering. Unntaket er om trebordene skal være ubehandlet og få en naturlig patina over tid.


Maling av yttervegger utvendig kan koste mellom 100 kr til 200 kr per kvadratmeter. Prisen vil variere basert på antallet strøk du må legge og hvilken maling du velger.



Bytte til nye vinduer

Nye og moderne vinduer er en veldig god investering for både miljøet, og for deg på sikt. Du vil kunne spare store kostnader på mindre energitap, og få en mer stabil innetemperatur i boligen din.


Nye vinduer kan variere i pris. Størrelsen på vinduet og U-verdien vil være faktorer som kan gjøre at prisen vil være ulik, basert på hva du velger.

Du kan regne med at et vindu vil koste omtrent 4000 kr. Om du velger et dyrere alternativ, kan et vindu koste opp mot 10 000 kroner.



Skal du ha en ny ytterdør?

Prisen på en ny ytterdør varierer svært mye i pris. Valg av forhandler, materialet døren er laget av, låsemekanismer, innfelte vinduer og isolasjonsverdi er noen av faktorene som vil påvirke prisen.


Om du kjøper en dør som er ferdigbehandlet og ikke trenger grunning eller maling, vil prisen kunne ligge på 7000 kr for et rimelig alternativ, opp til 30 000 kr for et dyrt alternativ. Dette er inkludert arbeidet med å montere døren.


Husk på at døren skal passe til resten av fasaden din, og isolere godt nok når det er kaldt. Mange ganger er det vel verdt å investere i dyrere og bedre dør, slik at du sparer strømutgifter på sikt.


Les mer om å bytte ut vinduer og dører her


Ny trapp til inngangspartiet

Om du trenger en ny trapp til inngangspartiet etter å ha pusset opp eller renovert fasaden, vil prisen påvirkes av hvilket materiale den er i og hvor stor den skal være.


En gjennomsnittlig trapp i tre vil kunne koste omtrent 10 000 kr, inkludert timeprisen for arbeidet og materialene.


En trapp i betong vil være dyrere, og kan komme til å koste omtrent 20 000 kr. Både materialkostnader og timepris for støping er litt dyrere enn for snekring.



Forbedre grunnmur og drenering

Kostnaden på rehabilitering eller oppussing av grunnmur vil variere i pris, avhengig av hvor mye som må gjøres.


Om grunnmuren kun trenger et nytt strøk med maling, vil prisen ligge mellom 100 kr til 200 kr per kvadratmeter, avhengig av typen maling. Om grunnmuren trenger ny murpuss kan prisen ligge på alt fra 400 kr til 2000 kr. Høyden på grunnmuren vil påvirke kostnaden, samt boligens størrelse.


Drenering rundt boligen vil koste omtrent 4000 til 5000 kr per løpemeter. Bortkjøring av jordmasser etter utgravingen til drenering vil koste 1 kr til 1,50 kr per kilo.


Les mer om drenering her


Hva er totalprisen på renovering av fasaden?

Sammenfattet vil kostnadene for å renovere fasaden på en enebolig med ny kledning, nye vinduer og etterisolering ligge på 300 000 kr på det rimeligste, opp til 400 000 kr for dyrere løsninger.

Variasjon i pris vil oppstå basert på husets størrelse, valg av materialer, vinduer, dører og andre tilleggsarbeid.



Hvordan spare penger når du pusser opp fasaden?


Det finnes mange måter å spare kostnader på underveis i et bygge- eller renoveringsprosjekt.



Fem tips til hvordan du kan spare penger på fasaderenoveringen


1. Avgrens og konkretiser prosjektet

Fasaden på en bolig inkluderer flere elementer, og du må bestemme deg tidlig for hva som skal gjøres. Det er viktig å konkretisere prosjektets størrelse, slik at du vet akkurat hva du kan forvente deg av kostnader og tidsbruk på prosjektet.



2. Sett opp et budsjett

Med et detaljert budsjett er det enklere å holde styr på kostnadene. Om du planlegger utgiftene dine i et budsjett fra starten, vil du ikke få uventede overraskelser underveis. Dette gjør prosjektet enklere og mer forutsigbart.



3. Sammenlign flere tilbud før du bestemmer deg

Det er viktig å se på flere tilbud, og avtale befaringer med flere bedrifter. Da kan du sammenligne prisene de gir deg, og velge det tilbudet du liker best.



4. Velg løsninger som passer budsjettet ditt

Det er viktig å velge materialer og løsninger for boligen som også passer lommeboken din. Avhengig av hvilken finansiering du har og hvor mye penger du vil bruke på prosjektet, så må du tenke på hva du velger når du gjør materialinnkjøp eller investerer i ytterdør og vinduer.


Om du har muligheten til det, er det lurt å vurdere om du skal gjøre flere ting samtidig. Dette er dyrere for deg her og nå, men kan spare deg penger på sikt.



5. Benytt håndverkerens bransjeavtaler og samarbeidspartnere

Husk å snakke med håndverkeren din om hvilke bransjeavtaler og samarbeid de har. Ofte kan de gjøre materialinnkjøp og ordne tilleggsarbeid via samarbeidspartnere, som vil gjøre jobben billigere enn om du ordner dette selv.


Snakk også med bedriften du velger om avfallshåndtering og leie av container – ofte har de gode avtaler for å ordne slik logistikk, slik at du slipper å tenke på det selv.



Ny fasade – lønner det seg?

En totalrenovering av fasaden kan variere i omfang og innhold, men uansett størrelse er det som regel et kostbart prosjekt. Du kan velge å gjøre enklere grep som å kun bytte kledning eller vinduer, men selv dette er kostbare forbedringer som vil kreve en del arbeidstimer.


Likevel er renovering eller oppussing av fasade et prosjekt som på alle måter lønner seg, selv om det er kostbart å investere i her og nå. Kledningen, vinduene, dørene og resten av fasaden er det som beskytter resten av boligen din fra skader og slitasje utenfra.


Om fasaden er dårlig vedlikeholdt eller ødelagt, er det kort vei inn til konstruksjon, isolasjon og andre deler av boligen. Da risikerer du større skader på boligen, som vil kunne koste deg store summer på sikt!




Publisert 23. okt. 2023, 07:03

Oppdatert 22. mars 2024, 08:49

Prisestimat

Er du en håndverker?

Mittanbud får årlig inn over 220 000 jobber til håndverkere. Vi trenger flere bedrifter som kan ta disse unna!

Registrer bedrift

Finn Snekker nær deg

Nord-Norge
Sørlandet
Trøndelag
Vestlandet
Østlandet