Tips og råd

Byggetillatelse | Når trenger jeg det og hvor skal jeg søke?

For å komme i gang med byggingen har vi satt sammen noen tips vi tror du kan ha nytte av, enten du skal bygge nytt hus, garasje eller tilbygg på huset.

Mann
Mann i dress som sitter med en PC og skrivebord ute på en gresseng

Enten du skal bygge nytt hus, garasje eller tilbygg på huset er det mange ting å passe på når du nå skal gå i gang. Blant annet ble noen av byggreglene forenklet 1. juli 2015, som innebærer at du ikke nødvendigvis trenger å søke kommunen under visse bestemmelser. Du bør derfor sjekke om du må hente inn byggetillatelse fra kommunen eller ikke.

For å hjelpe deg på veien har vi satt sammen noen tips vi tror du kan ha nytte av.

Hva er søknadsfritt?

Du trenger blant annet ikke å søke om du skal du bygge en frittstående bod, garasje eller utehus uten kjeller som ligger minst en meter fra nabogrensen og med bruttoarial under 50 kvm. Du kan også bygge tilbygg på inntil 15 kvm og over fire meter fra nabogrensen uten å søke tillatelse fra kommunen. Ingen av disse byggene kan derimot inneholde beboelsesrom.

Du bør likevel være klar over at bebyggelse som ikke er søknadspliktig gir likevel deg som privatperson mer ansvar i og med at du selv må sørge for at det du bygger er i tråd med lovverket.

Når må jeg søke byggetillatelse?

For noen jobber, som garasje mellom 50 kvm og 70 kvm og tilbygg under 50 kvm, kan du som tiltakshaver søke selv. For jobber som er større enn dette, kreves det en ansvarlig søker. Det betyr at du må få et firma til å søke for deg. Det kan for eksempel være en byggmester, en arkitekt eller en bygningsingeniør. Er du usikker på om du trenger å søke om tillatelse til å bygge, bør du sjekke Bygg uten å søke for veiledning og informasjon.

Dersom jobben som skal utføres er søknadspliktig må firmaet ha tilstrekkelig godkjenning. For mer informasjon om lover for hvilke typer jobber som krever en ansvarlig søker, kan du også gå inn på Lovdata, og lese mer der.

Et byggeprosjekt tar også normalt lang tid, så lag en tidsplan tidlig i prosjektet. Bare det å søke om og få godkjent byggetillatelse er en prosess som tar fra 3 til 12 uker, så begynn i tide! Glem heller ikke at kommunen tar ut en avgift på byggetillatelsen. Hvor mye avhenger av hva du skal bygge.

Sentral godkjenning

Et godt tips er uansett å sjekke om det foretaket du ønsker å bruke har såkalt sentral godkjenning. Har de dette, vet kommunen at de har den kompetansen som kreves for byggesaken. Dette gir raskere behandlingstid i kommunen, og flere kommuner gir også lavere saksbehandlingsgebyr for foretak med sentral godkjenning.

Uansett anbefaler vi at du alltid begynner med å ta kontakt med kommunen for å finne ut hvilke regler som gjelder der du skal bygge. Det er også smart å søke via ByggSøk, som er en nasjonal fellesløsning for elektronisk kommunikasjon i plan- og byggesaker. En del kommuner gir også rabatt på opp til 4 000 kr i søknads avgiftene hvis du søker via ByggSøk.

Så pass på at du finner en godkjent bygningshåndverker, og sjekker at bedriften har sentral godkjenning på nettsidene til Direktoratet for byggkvalitet.

Krav til søknadspliktige tiltak

Når byggingen er ferdig, må du få en ferdigattest fra kommunen før du kan ta i bruk nybygget. Dette er et krav for alle søknadspliktige tiltak. Ferdigattesten får du når det kan dokumenteres at jobben er gjennomført i samsvar med tillatelsen og plan- og bygningsloven. Det er ansvarlig søker i byggsaken som også skal søke om ferdigattest.

Ikke glem å varsle naboene

Et viktig punkt for deg som skal bygge er å huske å varsle naboene. En viktig endring etter 1. juli 2015 er at nabovarsling for prosjekter som krever søknad også nå kan foregå via e-post. Denne e-post korrespondansen skal på lik linje med signatur fra naboer eller kvittering om at varsel er sendt via posten, være en skriftlig bekreftelse på nabovarsel.

Inspirasjon, praktiske tips og nyttig informasjon

Husk å skrive kontrakt der det tydelig framgår hvilken jobb som skal gjøres, hvor lang tid det skal ta og hvor mye det skal koste. Det kan også lønne seg å velge en håndverker som andre kunder har vært fornøyd med. Ved store jobber, som hus- og garasjebygging, kan det være bra å sjekke håndverkerens økonomi, dersom det blir behov for å reklamere noe i ettertid.

Det er også viktig at du benytter bedrifter som kan dokumentere at de har riktig kompetanse med tanke på oppgaven som skal utføres. Dette gir også en viss sikkerhet for at vedkommende kan faget sitt.

For å finne ut om håndverkeren har den kompetansen de påstår, kan du blant annet gå inn på Kompetansesjekk.no og søke der. Her kan du sjekke om de har Mestermerket, merket for godkjent våtromsbedrift eller er godkjent for ansvarsrett. For mer informasjon om hva de ulike sertifiseringene betyr for deg, kan du får mer informasjon her.

I tillegg kan det være smart å sjekke ut nettsidene til Forbrukerrådet og Handlehvitt.no. Les mer her for flere gode tips og råd for å bygge nytt.

Vil du få inspirasjon og tips til oppussing av din bolig?

Meld deg på Mittanbuds nyhetsbrev. Hold deg oppdatert på trender, få eksperttips og bli inspirert til ditt neste oppussingsprosjekt.