Hva koster det å bygge eller renovere en garasje?
Ingen byggeprosjekter har en fasit på hvor store kostnader som vil påløpe underveis, og det å renovere eller bygge garasje er intet unntak. Det er likevel mulig å anslå prisen på prosjektet basert på hvilke valg du tar når det gjelder materialer, størrelse og kompleksitet.
Få hjelp til å bygge din nye garasjeBygge garasje
Velger du å gjøre kun overfladiske endringer og forbedringer på et eksisterende bygg, vil prisen på prosjektet også bli betraktelig lavere.
Bygger du en helt ny garasje fra grunnen, med innlagt vann og elektrisitet – må du forberede deg på at kostnaden av byggeprosjektet vil stige.
Hvilke materialer vil du ha, og hvor mye skreddersøm ønsker du for å få det resultatet som passer best til dine behov? Dette er faktorer som vil påvirke prisen på den nye garasjen din, og som du må tenke gjennom før du går i gang med arbeidet!
Dette koster en garasje
Kostnadene for å bygge en garasje kan variere ganske mye, og prisen på det ferdige prosjektet vil være avhengig av omfanget og valgene som tas underveis. En enkel renovering av garasjen du allerede har, eller en ferdig garasje fra en modul vil være de billigste alternativene. Disse vil også være de minst fleksible løsningene, og du må belage deg på at det kan bli vanskeligere å få spesialtilpassede løsninger fordi det arbeides med allerede etablerte konstruksjoner.
Hvis du setter opp en helt ny garasje og velger de rimeligste alternativene som er mulig, kan prosjektet ende opp med å koste rundt 200 000 kroner.
Om du vil ha litt mer avanserte løsninger vil prisen stige, og vil legge seg på nærmere 300 000 til 400 000 kroner. Dersom du bygger en stor garasje med inkludert utleiedel og alt som hører med, må du påregne at kostnadene vil ligge på 600 000 kroner til 700 000 kroner.
Du kan beregne omtrent 14 000 kroner per kvadrat på en nybygd garasje med innlagt strøm, vann og avløp. Selv om dette er en betydelig sum, er det fortsatt billigere å bygge en ny garasje enn å gjøre lignende tiltak for en bolig. Hvis du også investerer i å bygge en hybel og utleiedel, vil du kunne tjene inn igjen mye av investeringen fra leieinntektene.
Om du bygger en helt ny garasje fra grunnen av, kan prisen på de ulike delene av arbeidet estimeres slik:
Arkitekt og søknad
Om du henter inn en arkitekt som tar seg av tegninger og søknaden som skal sendes til kommunen, må du beregne kostnader på rundt 50 000 kr til 70 000 kr.
Les mer om å bruke arkitekt her
Drenering
Dersom du skal drenere rundt den nye garasjen, må du regne med å betale mellom 4000 til 5000 kroner per løpemeter.
Les mer om drenering her
Vindu, dør og trapp
Skal du sette inn nye vinduer i garasjen, vil prisen ligge på omtrent 4000 kroner per vindu inkludert montering. Husk at det er stor variasjon i prisen på vinduer på grunn av faktorer som størrelse og isolasjonsevne.
Skal du ha en egen dør og trapp i tillegg til garasjeporten, kan du regne med en pris på 40 000 kroner til 60 000 kroner. Vær oppmerksom på at dører også kommer i mange ulike varianter, og at prisen vil være avhengig av ting som materiale og isolasjonsevne.
Les mer om å sette inn vindu og dør her
Garasjeport
Garasjeporter kommer i tre ulike varianter: rulleport, leddport og vippeport. Prisen vil være avhengig av hvilken port du velger, materialet den er i og om den er automatisert eller ikke.
Du kan beregne omtrent 6000 til 7000 kroner for de enkleste variantene av garasjeporter, opp til 10 000 kroner for mer avanserte porter. En dobbel garasjeport kan koste fra omtrent 10 000 kroner til 15 000 kroner, inkludert montering.
Garasjegulv
Prisen på støping av gulv ligger på omtrent 1000 til 1200 kroner per kvadratmeter. Klargjøring av grunnen før støping koster omtrent 700 kroner til 900 kroner per kvadratmeter. Klargjøringen vil inkludere graving, legging av pukk, isolasjon, armering og opplegg av vannrør og elektrisitet hvis garasjen skal ha dette.
Les mer om å legge gulv her
Tak og kledning
Å legge tak på en garasje vil ha en estimert pris på 1800 kroner til 2200 kroner per kvadratmeter. Dette vil da inkludere takstein, lekter, sløyfer og vindsperre. Dersom du skal ha vindskier, takrenner og snøfangere vil dette øke prisen litt mer.
Les mer om å legge nytt tak har
Legging av kledning på garasjen ligger på omtrent samme pris som å legge tak. Du kan beregne 1800 kroner til 2200 kroner per kvadratmeter, med alt arbeid inkludert. Prisen vil variere basert på om du velger liggende eller stående kledning, og valget av materiale. Stående kledning vil noen ganger være litt dyrere enn liggende kledning.
Les mer om å bytte kledning på huset her
Utleiedel eller hybel
Skal garasjen inkludere en utleiedel eller hybel, må bygningen inkludere det som trengs for at det skal være gyldige oppholdsrom. Et helt nytt bad vil trenge ny innredning, elektrisk arbeid, rørarbeid, legging av membran og maling eller flislegging. For et bad på omtrent fem kvadratmeter, vil dette kunne koste opp mot 200 000 kroner til 250 000 kroner.
Dersom du skal ha et kjøkken tilknyttet hybelen eller utleiedelen, har du mange ulike valgmuligheter i forskjellige prisklasser. Et mer rimelig og smart kjøkken fra IKEA ligger på omtrent 70 000 kroner inkludert nødvendig arbeid som rørlegging og elektrikertjenester, samt montering.
Les mer om å bygge utleiedel eller hybel her
Hvis du ønsker å bygge verksted, sette inn dører, vinduer eller bygge utleiedel eller hybel så vil dette øke prisen på garasjen din.
Dette kan øke prisen på en garasje
Det er selve omfanget av prosjektet som bestemmer prisen. Dette er faktorer som kan trekke opp prisen på den nye garasjen din:
Arkitekttegnet bygning
Om du velger å få garasjen tegnet av arkitekt for å få den tilpasset tomten eller huset ditt, vil prisen på prosjektet også stige. Du må vurdere om en slik investering er verdt det på sikt, for eksempel for å få tegnet inn spesialløsninger eller for å være sikker på at du utnytter plassen på best mulig måte. Om et prosjekt er stort nok, vil en entreprenør kreve at en arkitekt er involvert. Dette er for å sikre at prosjektet er dimensjonert riktig, og gjennomførbart.
Valg av materialer
Hvilke materialer du velger vil påvirke prisen på garasjeprosjekt ditt. Det er selvfølgelig anbefalt å velge kledning, vinduer og tak som passer til huset ditt – dette gir et penere og mer gjennomtenkt inntrykk av eiendommen din! Men hvilke typer vegger du velger innendørs, gulvtype og selve innredningen står du fritt til å velge basert på prisklasse eller andre preferanser.
Størrelsen på garasjen
Selve størrelsen på garasjen vil selvfølgelig avgjøre mye av prosjektets kostnader. Det er viktig å vurdere om en større garasje, og dermed større kostnader, likevel er verdt investeringen på lang sikt. Det er bedre å bygge en stor garasje når du først setter i gang med et byggeprosjekt, i stedet for å utvide og renovere senere når garasjen allerede er bygd.
Skreddersøm på innredning
Hvilken type innredning du velger vil påvirke prisen på garasjen, men her har du også veldig stor valgfrihet. Du kan velge ferdigbygde modulløsninger, eller bestille spesiallagde hyller, benker og veggoppheng fra en snekker. Her er det viktig å vurdere hvilke behov du har for oppbevaring, arbeidsrom og hvor mye plass du har.
En kvalitetssikker løsning i stødige materialer som er plassbygd kan være en lur investering på sikt, dersom du skal bruke garasjen mye. Om ikke, så er det kanskje nok med et hyllesystem du kan montere selv.
Innlagt elektrisitet og vann
Innlagt strøm, vann og avløp i garasjen vil trekke prisen på prosjektet opp – men kan være svært nyttig avhengig av hva du skal bruke garasjen til. Som regel er det relativt enkelt å få dette til hvis du kan trekke ledninger og rør fra boligen din. Dersom du ikke kan det, må du søke til kommunen om tillatelse til å koble deg på kommunale rør og strømnett.
Automatisk garasjeport
Ulike garasjeporter kan variere mye i pris avhengig av automatikk og kvalitet. Ønsker du automatisk åpning og lukking vil prisen stige. Om du velger en manuell port vil det være et rimeligere valg, men det vil også kreve mer arbeid over tid.
Installasjon av lader til elbil
En elbil-lader er en kostbar investering, som vil trekke prisen på prosjektet ditt opp. Om du kjører elbil eller planlegger å gjøre det, er det likevel lurt å tenke over om dette er en god investering. Det er bedre å installere elbil-laderen tidlig i byggeprosjektet, enn senere når alt annet er ferdig og montert.
Les mer om å installere elbillader her
Integrert boenhet for overnatting eller utleie
Dersom du bygger en garasje som skal inkludere en hybel eller utleiedel, må du beregne større kostnader for byggingen. Rom og bygninger hvor folk skal oppholde seg og bo er underlagt egne krav og regler, og vil føre til at du må tilpasse bygningen til denne typen bruk.
Hvordan spare penger når du skal bygge garasje – fire tips
Det kan være vanskelig å påvirke prosjektets kompleksitet, men det er heldigvis flere ting du kan gjøre for å påvirke totalsummen.
1. Planlegg prosjektet godt
Om du har en detaljert plan for hva som skal gjøres, vil du spare penger underveis i prosjektet. Jo færre overraskelser og uforutsette kostnader som dukker opp, desto mer penger kan du spare ved å gjøre gode kjøp og veloverveide valg.
2. Sett opp et budsjett, og skaff finansiering
Et detaljert budsjett er nyttig for å holde oversikt over økonomien i garasjeprosjektet. Har du en konkret plan med planlagte budsjettposter, er det lettere å holde seg til disse utgiftene og planlegge skikkelig. Dersom det dukker opp uventede tilleggskostnader, er det lettere å jobbe det inn i den fullstendige planen når du har full oversikt over hva som koster hva.
Det er også lurt å legge en plan for finansieringen av prosjektet tidlig. Du kan betale med egenkapital, men de fleste tar opp et lån som passer formålet med prosjektet. Snakk med rådgiveren i din bank om hvilken type låneavtale som passer for prosjektet ditt.
3. Sammenlign flere tilbud før du bestemmer deg
Ikke gå for det første og beste tilbudet du får! Om du bruker PROSJEKT+ velger vi ut tre dyktige bedrifter for deg, som du kan velge mellom. Vi tar stilling til om bedriftene har god nok kompetanse, økonomi og kapasitet – slik at du kan konsentrere deg om å finne det tilbudet som passer ditt prosjekt best.
4. Velg rimelige materialer og løsninger der det er mulig
Det kan være lurt å velge rimelige materialer og løsninger der det er mulig. Utvendig kledning og lignende bør være av god kvalitet så det holder i all slags vær og vind, men innvendige vegger og gulv trenger ikke være like dyrt.
Kanskje er det egentlig positivt om veggene er laget av rimeligere OSB-plater eller kryssfiner – da trenger du ikke være redd for å spikre rett i veggen, og være litt hardhendt med veggene!
Om du ikke har behov for spesialløsninger til innredningen, kan du også spare penger på ferdiglagde moduler og løsninger, som er enkle å skru opp selv. Bare pass på at materialene tåler bruken de skal utsettes for!
Lønner det seg å bygge ny garasje?
Uansett hvilken type garasje du bygger, så vil den øke verdien på huset og tomten din. En innendørs parkeringsplass er en attraktiv faktor, som vil kunne være avgjørende for eksempel ved et boligsalg. Avhengig av hvor stor garasjen er og hvilke løsninger som er integrert i den, vil den kunne dra verdien av tomten din betraktelig opp.
I tillegg til dette er det andre klare økonomiske fordeler ved å bygge en garasje. Slitasjen som du sparer biler og kjøretøy for ved å ha dem innendørs, vil spare deg de pengene du ellers måtte brukt på vask, vedlikehold og eventuelt reparasjon.
Om du har muligheten til det, kan du også tjene på leieinntekter ved å tilrettelegge for utleie i en hybel tilknyttet garasjen. En egen utleiedel kan gi deg ekstra inntekter i lang tid, og gjør også eiendommen enda mer verdifull om du skulle bestemme deg for å selge.
Ikke minst er det lønnsomt, og svært verdifullt, å bygge en garasje for din egen del og det du trenger den til. Om det er for å passe på eiendeler eller kjøretøy, for å få en egen arbeidsplass eller et lite verksted – å bygge en garasje kan gi deg plassen og anledningen til å gjøre det du vil på et avgrenset innendørs område.
Dette kan være for å pleie hobbyer, eller for å gjøre nødvendig vedlikehold og reparasjoner med verktøy du helst ikke vil bruke inne i boligen.
Kom i gang med ditt garasjeprosjekt her!
Start med å beskrive prosjektet ditt
Publisert 23. okt. 2023, 07:56
Oppdatert 22. mars 2024, 08:46
Er du en håndverker?
Mittanbud får årlig inn over 220 000 jobber til håndverkere. Vi trenger flere bedrifter som kan ta disse unna!
Registrer bedrift