Tips og råd

Fuge fliser på badet? Se alt du trenger å vite

Etter du har lagt fliser på badet er neste steg å fuge og legge silikon. Fugemassen du velger mellom de nylagte flisene er avgjørende for utseendet på den ferdige overflaten. Fugene spiller også en viktig rolle når det kommer til vedlikehold av baderommet.

Fugemasse til badet - hva skal du velge?

En flisforhandler hjelper deg med å velge riktig fugemasse til badet du skal pusse opp. De fleste går for sementbaserte fugemasser. Denne typen er enkel og rimelig, men inneholder porer som lettere kan tiltrekke seg skitt og smuss. Alternativt kan man velge en vannbasert epoxy fugemasse som ikke har denne type porer. Epoxy fugemasser koster litt mer der og da, men tenker du langsiktig, er det et gunstig valg da man slipper å betale for vedlikeholdsprodukter.

Hvilken farge bør du velge på fugene?

Fugemasse er en sementbasert pulvermasse tilsatt fargestoff. For det meste blir lys grå og grå fugemasse anvendt. Hvite fuger vil gulne etter en stund og anbefales ikke. Tenk godt igjennom hvilken farge du ønsker på fugene, høyst sannsynlig er det aktuelt med forskjellige farge på fugene på vegg og gulvfliser.

Det er ikke kun estetiske hensyn man bør tenke på når man velger fugemasse. Det er flere vedlikeholdsmessige punkter som er viktige. Mørke fugefarger holder seg lengre pene, naturlig nok da mye av skitten er mørk i farge. Det betyr ikke at fugen er ren og fin, men at skitten ikke syntes så godt. Et godt tips er som sagt å avstå fra hvite, men det smarteste er å spørre en flisforhandler med god kunnskap.

Riktig verktøy er halve jobben

Skal du fuge flisene selv anbefaler vi å kjøpe et fugesett. Det består av et gummibrett eller en gummisparkel, et skumgummibrett (også kalt fugesvamp) og et spann med ruller til å presse vannet ut av skumgummibrettet. Om du velger gummisparkel eller gummibrett til fugingen er en smakssak, så her må du prøve deg frem. Fugesett får du kjøpt i byggvarehus og hos flisforhandlere. I tillegg skal du bruke en vanlig svamp og en bunke myke bomullskluter. Svampen fungerer bra til å fylle fugene helt med, og klutene brukes til å polere overflaten grundig til slutt.

Slik påfører du fugemassen steg for steg

1. Start med veggene

Ved fuging av fliser både på vegger og gulv, start med veggene. Påfør fugemassen diagonalt over flisene for å unngå luftblærer. Begynn høyt oppe på veggen og jobb deg nedover. Påfør fugemasse på mindre områder, og tørk bort overflødig masse med en våt svamp etter hvert. Ikke fyll fugemasse i glippen mellom to vegger eller i overgangen mellom vegg og gulv. Stryk fugemassen godt utover slik at alle sprekkene blir fylt opp. Ikke bekymre deg over at du griser til flisene, det har ingenting å si.

2. Rengjøring

Etter ca. et kvarter etter du er ferdig med den siste veggen, kan du rengjøre flisene. Ta en ren bøtte med vann og en svamp, og vask diagonalt over flisene fra det punktet du startet å fuge. Skyll og vri opp svampen ofte. Pass på å ikke presse så hardt at du tar vekk fugemassen, men tørk jevnt og bestemt over flisene. Gå over og sjekk at det ikke er noen fliser som har klumper med fugemasse på seg, dette kan enkelt fjernes med eddikvann. Finner du steder med for lite fugemasse, kan du ta litt fugemasse på en finger og påføre der det trengs.

3. Avslutt med gulvet

Nå er det gulvet sin tur. Begynn innerst og arbeid deg utover. Viktig at du heller ikke her presser fugemassen i overgangene mellom gulv og vegger. Fortsett til slutten av rommet. Vent en stund, så går du over med svampen. Sjekk om det ser bra ut. Ikke bekymre deg over at det er et grumsete lag over flisene på gulv og vegger. La nå det hele stå å tørke og herde til neste dag.

NB! Ikke ta deg pauser under fugingen! Dersom den utblandede fugemassen skinnherder, altså får et nytt "lag" over seg som virker seigt og tørt, må du kassere blandingen. Du må i slike tilfeller aldri fylle på mer vann for å få den mer flytende.

Silikonfuger i hjørner og overganger

Nå som fugingen er ferdig er det viktig å tette overganger med silikon. For å unngå søl er det fornuftig å bruke maskeringstape. Legg på en stripe med silikon ved hjelp av en silikonsprøyte. Spray silikonen med glattemiddel. Dra av overflødig silikon med en pinne eller et annet verktøy. Fjerne så maskeringstapen. Det er viktig å fjerne tapen mens silikonen er fersk, for å bearbeide den slik at det blir pent. Påfør glattemiddel og dra over silikonen med fingeren. Det skal være elastiske fuger mellom vegger og gulv, og mellom vegger som støter inn mot hverandre.

Flere produsenter av fugemasse selger elastisk silikonfugemasse på patron som er avstemt i farge med den sementbaserte fugemassen. Den synlige forskjellen på dem blir derfor liten. Regn med at selv en silikonfugemasse i høy kvalitet som regel holder i ca. 5 år i våtsoner.

Hull eller sprekker i fugene?

Fugene mellom flisene er svært utsatt, særlig de inne i dusjen som daglig blir eksponert for fuktighet, såpe, kalk osv. Siden fuger til en viss grad er porøse vil alt dette trekke seg inn selve fugematerialet som etter en tid kan gjøre skade. Fugemasse er et porøst materiale som har en viss levetid. Fugene vil etter en periode med mye slitasje og fukt smuldre opp og rett og slett forsvinne. Dette kan se ut som små hull i fugene. Oppdager du dette problemet er det fornuftig å ta tak i det med en gang.

Klikk her hvis du ønsker å innhente tilbud fra en flislegger

Vil du få inspirasjon og tips til oppussing av din bolig?

Meld deg på Mittanbuds nyhetsbrev. Hold deg oppdatert på trender, få eksperttips og bli inspirert til ditt neste oppussingsprosjekt.