Tips og råd - Skrevet av Eilén Irene Holt

Her er oppgraderingene du kan få gjort på et par dager

Oppgraderinger i hjemmet behøver verken å ta lang tid, eller være spesielt krevende å gjennomføre. Les håndverkerens beste tips til enkle grep du kan gjøre i dag, som kan gjøre forskjell i hjemmet allerede i morgen.

– En god idé er å installere en waterguard. Den har en sensor som slår av vannet dersom den oppdager at det er lekkasje i kjøkkenbenken. Slike jobber tar som regel bare et par timer for en rørlegger å installere, forteller Severin Poppe Midteide, daglig leder i Grønne VVS. Han har lang erfaring med våtromsjobber.

Waterguard
er påbudt i alle nye kjøkken. I tillegg er det praktisk, fordi det kan spare deg for tusener av kroner om noe skulle gå galt. Vær oppmerksom på at om du skal renovere kjøkkenet og planlegger å flytte rørene, vil du måtte installere en waterguard.

– Hvis du har investert i et helt nytt kjøkken, men velger å la rørene stå, er det likevel greit å installere det, mener Midteide.

Han tipser om at det er lurt å vite hvor hovedstoppekranen er i huset, i tilfellet uhellet skulle være ute. En waterguard på kjøkkenet kan være blant de beste investeringene man gjør.

Les også: Slik utfører du jobbene som normalt nå

Daglig leder, Severin Poppe Midteide har startet Grønne VVS etter 6 år i bransjen. Foto: Per Henrik Thorp

Dette kan du gjøre selv:

• Rens vannlåsen under vasken på badet. Dette gjør du ved å fjerne skuffene, sette en bøtte under, og skru av den nederste delen.

• Rens sluket ved å vippe opp slukristen med en skrutrekker, og dra ut alt av hår, såpe og fettrester.

• Rens silene i kranene på badet eller kjøkkenet ved å skru av perlatoren og skylle silen.

Renner vannet sakte ut av vasken? Sjekk vannlåsen!

Opplever du at vannet bruker lang tid på å renne ut av vasken når du har brukt den? Da kan det være på tide å rense vannlåsen.

Vannlåsen finner du under vasken. Fjern skuffene, og sett en bøtte under, før du skrur av den nederste delen. Typisk vil hår og fett samle seg opp, og føre til at vannet bruker lang til på å renne vekk.

– Når det kommer til tilførselsrør, altså rørene som går til selve kranen, må en rørlegger hjelpe deg, forteller Midteide. Dette er en del av vasken som er mer komplisert enn vannlåsen, og uhell kan fort skje. Derfor bør du overlate denne jobben til en fagperson.

Les også: Dette må du tenke på når du skal pusse opp badet

Trenger du hjelp av en håndverker?

Legg ut jobben i dag!

Trenger du hjelp av en håndverker?

Legg ut jobben i dag!

Midteide viser hvor silen sitter i kjøkkenbatteriet, men forteller at det ikke er alle siler man bør rense selv. Foto: Per Henrik Thorp

Rens silene i vannuttaket

Dårlig trykk i blandebatteriene på badet eller kjøkkenet kan skyldes at silene er tilsmusset. Dette kan du rense på egenhånd ved å skru av perlatoren, altså enden av tuten der vannet kommer ut av kranen, og skylle silen som ligger inni.

– Det er vel egentlig en av de enkleste jobbene du kan gjøre selv, uten hjelp av en rørlegger. Jeg får jobber hvor jeg må rense sluk, men dette er også noe man enkelt kan gjøre selv uten noe særlig forkunnskap, sier Midteide.

For å rense dusjsluket trenger du et par gummihansker. Vipp opp slukristen med en skrutrekker og dra ut alt av hår, såpe og fettrester. Er dere flere under samme tak er dette spesielt viktig da lange hår fester seg fortere i sluket enn korte hår.

Les også: Begrens skader på boligen

Pass på at det ikke oppstår lekkasjer

I dusjen ligger denne silen i dusjslangen. Den vil ligge i overgangen til dusjhodet eller i overgangen fra dusjbatteriet til slangen. Dersom trykket ikke bedres, kan feilen ligge i dusjbatteriet.

– Bak dusjbatteriet er det to muttere som også har en sil. Dette må rørleggeren fikse, så man er sikker på at det ikke oppstår lekkasjer. Hvis lekkasje oppstår, og membranen er dårlig, må gulvet pigges opp og skiftes. Renner det ned til naboen er konsekvensene enda verre, avslutter han.

Er du i tvil så anbefaler vi at du lar en rørlegger se på jobben. På Mittanbud står dyktige håndverkere klare for å hjelpe deg med både små og store oppdrag.

Vil du få inspirasjon og tips til oppussing av din bolig?

Meld deg på Mittanbuds nyhetsbrev. Hold deg oppdatert på trender, få eksperttips og bli inspirert til ditt neste oppussingsprosjekt.