Oppussing

Pusse opp kjøkkenet - valg av håndverker

Det skal være enkelt og trygt og pusse opp hjemme - sjekkliste for deg som skal pusse opp eller renovere et kjøkkenet.

Å pusse opp eller renovere et kjøkken er ofte en omfattende jobb der det ofte kreves både snekker, elektriker og rørlegger. De fleste som derfor skal pusse opp kjøkkenet ønsker derfor håndverkere som kan sikre god kvalitet til en god pris.

Likevel er det få som vet hva kostnadene vil være eller særlig kjennskap til bransjen. Mange velger derfor å benytte seg av anbudstjenester for å komme i kontakt med tilbydere, som kan være tidsbesparende, da spesielt i et større renoveringsprosjekt.

Vi har derfor satt sammen noen tips til deg som skal pusse opp kjøkkenet for å gjøre det enklere å komme i gang og velge håndverkere, og samtidig være trygg i ditt valg.

1. La fagfolk gjøre jobben, og unngå problemer med vann og strøm

For elektrikerjobb er har du kun å fikse ting på utstyr som ikke er koblet til det faste strømnettet. For faste installasjoner skal en godkjent elektriker gjøre jobben.

For rørarbeider er regelverket litt mindre tydelig, men du bør tenke over at alle installasjoner skal være dokumentert at er forskriftsmessig gjort, enten det er du eller en rørlegger som har utført jobben. Hvis det oppstår en vannskade og det slås fast at den skyldes dårlig håndverk, kan du ikke vente deg full utbetaling fra forsikringsselskapet hvis det er du selv som har gjort jobben. Vi anbefaler derfor at du lar en godkjent rørlegger gjøre alt av rørarbeider på kjøkkenet. Det er allikevel en del praktiske ting du bør sjekke selv før du renoverer kjøkkenet:

2. Hent inn flere tilbud

Selv om du har gjort en tydelig beskrivelse av jobben, kan tilbudene du får inn se veldig forskjellige ut og du bør ikke velge det første og beste. Sørg derfor for å hente inn tilbud fra flere rørleggere og sammenlign dem nøye. Sjekk også hvilke tjenester håndverkeren tilbyr.


3. Sjekk referanser og sertifiseringer

Sjekk alltid referanser før du velger håndverker. På Mittanbud.no blir håndverkeren evaluert etter at jobben er gjort, og det er alltid smart å velge en håndverker som andre kunder har vært fornøyd med. Ved større oppussinger kan det være bra å sjekke håndverkerens økonomi, dersom det blir behov for å reklamere noe i ettertid.

4. Tenk energismart – spar penger

Om du likevel skal pusse opp kjøkkenet bør du vurdere om det er smarte energitiltak du kan gjøre samtidig. Det er ikke sikkert det vil koste deg mye mer å oppgradere boligen til dagens standard. Da får du økt komfort og redusert energiforbruk. Du kan for eksempel velge å etterisolere varmtvannsrør, velge apparater som sparer på strømutgiftene eller montere moderne styringssystemer for lys, varme og ventilasjon. Her får du åtte tips til energitiltak når du skal pusse opp kjøkkenet.

5. Inviter på befaring

Inviter aktuelle håndverkere på befaring. Gå nøye gjennom jobben sammen med håndverkeren og sjekk at alt arbeid du har bedt om fins med i tilbudet. Mange håndverkere ber også om å få komme på befaring før de kan gi et endelig pristilbud. Befaringen er en god mulighet til å diskutere løsninger, materialvalg etc., og det er også viktig å få et inntrykk av personene som skal jobbe hjemme hos deg.5. Skriv kontrakt

Husk å skrive kontrakt der det tydelig framgår hvilken jobb som skal gjøres, hvor lang tid det skal ta og hvor mye det skal koste. Mittanbud har lagt til rette for digital signering av kontrakt med håndverkere.

6. Få sluttdokumentasjon

Be alltid om sluttdokumentasjon når jobben er gjort. Spesielt viktig er dette for elektriker- og rørleggerjobber, så du vet hvilke sikringer som går til hva og hvor stoppekranen er i tillfelle lekkasje. Husk også å få alle manualer og bruksanvisninger på det utstyret som installeres.

7. Betal hvitt

Fall ikke for fristelsen til å betale svart - det kan fort koste deg dyrt. Betaler du svart og noe ikke går som planlagt, risikerer du å bli stående igjen uten noen form for garanti eller reklamasjonsrett og med et forsikringsselskap som nekter å betale ut erstatning. Så betal hvitt, og betal aldri på forskudd.


Til slutt

Husk også at et kjøkken ikke bare handler om lekkert design, men at det også skal være funksjonelt og dekke dine behov. God kjøkkenplanlegging handler nemlig om å gjøre det lettvint å bruke kjøkkenet. Med riktig tilbehør og med rette fagfolk kan du i større grad tilpasse stilen til deg og din bolig. Det eneste du mangler da er inspirasjonen til ditt nye drømmekjøkken.