Tips og råd

Renovere kjøkkenet steg for steg

Kjøkkenet er gjerne sentrum av boligen, og ofte det rommet vi involverer og engasjerer oss mest i når det kommer til oppussing, men hvor skal du starte?

Kjøkkenet er gjerne sentrum av boligen, og ofte det rommet vi involverer og engasjerer oss mest i når det kommer til oppussing. Det er også et av de mest kostbare rommene å renovere. For selv om du har funnet drømmekjøkkenet må det fremdeles settes opp etter gjeldende forskrifter, samt at selve arbeidet skal koordineres rundt

Det er derfor viktig at du planlegger prosjektet nøye, slik at du får det akkurat slik du ønsker deg og unngår dyre feil underveis. Her har du derfor noen enkle steg til hvordan du bør gå frem når du skal renovere kjøkkenet.

1. Forberedelser

Hovedregelen når du skal pusse opp eller renovere et kjøkken er å sette av god tid! Tenk over hvordan du ønsker at det nye kjøkkenet skal se ut, samtidig som det skal være funksjonelt og dekke dine behov. God kjøkkenplanlegging kan ha mye å si for å få et lettvint og anvendelig kjøkken. Med riktig tilbehør og med rett fagfolk kan du i større grad tilpasse stilen til deg og din bolig.

Bilde av moderne og stilrent kjøkken

Bestem hvor mye penger du vil legge på et nytt kjøkken og tenk gjennom finansieringen. Når du skal renovere kjøkkenet, kan du spare penger på å gjøre litt av jobben selv, for eksempel å rive og kjøre bort det gamle kjøkkenet.

1.1 Kontakt profesjonelle

Før du går i gang med planleggingen for alvor bør du alltid invitere profesjonelle fagfolk på befaring. Det er ofte en del forarbeid som skal til før et nytt kjøkken kan rives og monters, deriblant sjekke at gamle rør og røropplegg er forskriftsmessig utført og at det elektriske anlegget er oppdatert eller om det må oppgraderes for å takle alle de nye hvitevarene. Bruk også befaringen til å få en profesjonell oppmåling av rommet, slik at du vet nøyaktig hva du har å gå på i planleggingen.

Ta i betrakting at logistikk av de ulike håndverkerne kan være en utfordring, med ombooking av rørlegger og/eller elektriker dersom noe av materiellet er forsinket eller en av de andre håndtverkerne er forsinket eller tidligere ferdig. Så vurder om du ønsker en totalleverandør som kan ta seg av dette, om du ikke har lyst til å være din egen prosjektleder for renoveringen.

1.2 Tegn opp drømmekjøkkenet

Etter befaring har du bedre oversikt over det som er kjekt å få gjort, og det som må bli gjort. Du vet kanskje hvilke skapfronter du skal ha, men har du tenkt på hvor mye benkplass du trenger eller hvor det er mest praktisk å sette kjøleskap, komfyr og vask? Ta gjerne i bruk arbeidstriangelet, eller kjøkkentrekanten, for å skape et velfungerende kjøkken der alt er innen rekkevidde.

Ikke glem å ta med viktige detaljer som lyssetting, gulv og hva du ønsker ha på veggen over kjøkkenbenken. Tenk også hvor mye skapplass du ønkser og plassering av disse. Blant annet bør du unngå å ha det åpent mellom skaptoppene og taket i og med at dette gjerne er sted der det samler seg støv og fett. Vurder derfor å ha vegg opp helt opp til taket eller høye skap når du tegner opp det nye kjøkkenet.

Kjøkkenet skal også gjennomgå mye så velg materialer som tåler en del. Husk også at selv om man i dag ikke bruker kjøkkenvasken i så stor grad som tidligere, er det kjekt å sette av plass til en stor vask som har plass til store gryter og panner som skal vaskes. Vurderer du kjøkkenkvern i vasken bør du sjekke om kommunen du bor i tillater dette.

Når du har funnet drømmekjøkkenet og fått det tegnet opp til riktig mål bør du være tidlig ute med å bestille da det kan ta opptil tre måneder fra bestilling til du får satt opp kjøkkenet. Forsinkelser er vanlige, og det er alltid en fordel å være tidlig ute. Hvis du ikke har helt klart for deg hvordan det skal se ut ennå kan vi hjelpe deg med inspirasjon til drømmekjøkkenet.

2. La fagfolk gjøre jobben

Mens du venter på det nye kjøkkenet er det likevel mye som skal forberedes, spesielt ved større renoveringer. Planlegg nøye med håndverkerne hva som skal gjøres og når. Skal det gamle kjøkkenet rives, avtal hva som eventuelt skal bli stående og om det er noe skal flyttes på, da dette bør klargjøres og settes inn av rørlegger og elektriker før montering. Klargjør vegger, inkludert maling.

Ta stilling til om du skal legge gulv under kjøkkenbenken eller ikke. Det er mange meninger om hva som er rikitg eller galt, men hovedregelen er gjerne og ikke legge gulv under kjøkkenbenken, spesielt om du skal bruke parkett eller andre materialer av trevirke som lever og trenger rom for å bevege seg. Venter du med å legge gulvet til etter montering unngår du også sjansen for å skrape, ripe eller miste hammeren på nylagt gulv.

2.1 Få rørene på plass

Vær tidlig ute med å få inn en rørlegger i oppussingsfasen, spesielt om du skal gjøre store endringer på et kjøkkenet, som å legge om avløpsrør, slanger og tilkoblinger. Tenk likevel nøye gjennom om det er nødvendig å flytte vasken og/ eller oppvaskmaskinen og sjekk de ekstra kostnadene dette vil medføre før du bestemmer deg. Har du i tillegg planlagt å sette inn et kjøleskap med vanndispenser, må kanskje dette også tilkobles vannledningen.

Husk at alle installasjoner innen rørarbeid bør være dokumentert at er forskriftsmessig gjort, enten det er du eller en rørlegger som har utført jobben. Hvis det oppstår en vannskade og det slås fast at den skyldes dårlig håndverk, kan du ikke vente deg full utbetaling fra forsikringsselskapet hvis det er du selv som har gjort jobben. Vi anbefaler derfor at du lar en godkjent rørlegger gjøre alt av rørarbeider på kjøkkenet. Et moderne kjøkken i dag bør også ha montert Waterguard som forhindrer oversvømmelser.

2.2 Det elektriske

Et kjøkken i dag krever også gjerne mer strøm enn de gamle, der vi i dag ofte har flere elektriske apparater, lengre benkeplater og innretninger som blender, mikro, juicepresse, kaffetrakter, kjøkkenmaskin m.m. Du bør derfor involvere elektrikeren tidlig i prosessen, og gjerne før montering, slik at du kan tilrettelegge for økt wattbehov i forkant. Finn dyktige og sertifiserte elektrikere her.

I tillegg er det en del krav som må følges ved oppussing av kjøkken, der det blant annet er pålagt å ha egen stikkontakt for hver faste elektrisk utstyr som fryser, stekeovn, komfyrtopp, kjøleskap, mikrobølgeovn, kaffemaskin m.m.

Det skal også monteres to uttak per to meter kjøkkenbenk, fire uttak i forbindelse med spiseplass, samt at det skal det monteres en stikkontakt ved gulv per påbegynt 4 kvm gulvflate. Det er også skjerpet krav til komfyrvakt for å redusere risiko for brann, der komfyrvakt skal monteres på alle komfyrer som ikke har dette innebygget.

3. Sist, men ikke minst

Når alt det nødvendige er planlagt og alt er tilrettelagt er det på tide å få på plass det nye kjøkkenet. Få inn elektriker og rørlegger etter montering for å å koble til rør, stikkontakter og komfyr. Ble det bestemt at gulvet skulle legges etter montering, avtal med gulvlegger å få dette på plass så fort som mulig, slik at du kan begynne å bruke ditt nye favorittrom.

Pass på at du får dokumentasjon på arbeidet som er gjort. Ved større oppussinger kan det også være lurt å sjekke håndverkerens økonomi, dersom det blir behov for å reklamere noe i ettertid. Og til slutt, velg en snekker som andre kunder har vært fornøyd med.