Inspirasjon - Skrevet av Eilén Irene Holt

Slik kan du utnytte garasjen din til det fulle

Mulighetene for å utnytte arealet i din garasje er mange. Her kan det bygges gjestesoverom, hybel eller hva med en man cave hvor mannen i huset kan trekke seg tilbake for litt egentid?

En hybel over garasjen kan være en flott investering da inntektene er skattefrie. I de aller fleste tilfeller øker dette også den totale verdien på boligen din. Ikke bare får du en parkeringsplass til bilen din, men du får i tillegg en plass til oppbevaring eller en potensiell boenhet!

Det er imidlertid krav som må oppfylles for at du skal kunne leie ut en hybel som er over garasjen.

Husk å søke om godkjenning til kommunen med riktige papirer

Å leie ut en hybel over garasjen regnes som utleie i egen bolig. Før du leier ut må du først være sikker på at alle krav som stilles er oppfylt i plan- og bygningsloven. Uavhengig om du skal bruke garasjeloftet som oppholdsrom eller hybel, er det viktig å vite at du må søke om bruksendring hos kommunale bygningsmyndigheter. Bruksendring er at du endrer bruken av et rom fra et formål til en annet. For boliger er det nødvendig å søke om bruksendring fra tilleggsdel til hoveddel eller omvendt.

Rommene i en bolig er delt inn i to kategorier: Hoveddel og tilleggsdel.

Hoveddelen innebærer oppholdsrom som kjøkken, soverom og entré. I tillegg gjelder hoveddelen også bad, toalett, badstue, vaskerom, treningsrom og dusjrom. Rom som knytter de nevnte rommene sammen regnes også som hoveddel, og dette er for eksempel trapp og gang.

En tilleggsdel er et rom for oppbevaring, slik som boder og garasje. Rom som knytter rommene sammen er også kategorisert som tilleggsdel.

Husk at du må møte forskriftene for brannvern. Er ikke disse forskriftene møtt kan du i verste fall straffes om leietakeren blir skadet, eller omkommer ved brann.

Du må tilfredsstille de tekniske kravene i TEK17

For å ha en utleiedel som er godkjent trenger du i tillegg å følge kravene i Byggteknisk forskrift, TEK17. Denne forskriften gir føringer for hvilke krav som gjelder når man oppretter en ny boenhet. Dette gjelder rom som tidligere ikke har vært godkjente oppholdsrom som for eksempel en garasjehybel.

  • Vinduer for dagslys og utsyn skal finnes i oppholdsrom som soverom, kjøkken, og stue. Det holder med et vindu i hvert rom, så lenge vinduene oppfyller kravene for rømningsvindu.
  • Minimum takhøyde er 2,2 meter, og i eldre boliger godtar man noe lavere. Rom med skråtak som ofte er i garasjer måles annerledes. Under skråtak måles arealet 0,6 meter utenfor høyden på 1,9 meter.
  • Rømningsvinduene må være minimum summen av 150 centimeter, med bredde og høyde sammenlagt. Høyden må være minst 60 cm og bredden må være minst 50 cm. Det er viktig at vinduet ikke er over 100 cm fra gulvet.
  • Bad må det være tilgang til.
  • Radoninnholdet i inneluften må måles og dokumenteres
  • Oppbevaring på soverom i form av skap
  • Brannskille mellom leiligheter, både vertikalt så vel som horisontalt.
  • Rommet må være isolert, men du bestemmer selv hvor mye

Trenger du hjelp med bygging av din garasje?

Kom i kontakt med dyktige håndverkere

Trenger du hjelp med bygging av din garasje?

Kom i kontakt med dyktige håndverkere

Lag et gjesterom hvor besøket ditt kan overnatte

Hvis du bestemmer deg for å droppe planene om hybel over garasjen er det flere andre måter du kan utnytte arealet på. Skal rommet være et oppholdsrom må du fortsatt huske å søke om bruksendring hos kommunen.

Et gjestesoverom over garasjen er en god måte du kan utnytte arealet på. Her kan du invitere slekt og venner over hvor de i tillegg får sitt eget soverom under besøket.

Garasjen er et fantastisk sted for lagring og oppbevaring

For å utnytte plassen best mulig, er en smart løsning å bruke loftet til oppbevaring av interiør som brukes i ulike sesonger. Installerer du en hylleløsning på loftet i garasjen, vil det være enkelt å ha oversikt over det du lagrer.

Om du er en aktiv person som liker å stå på ski, er loftet over garasjen et fantastisk sted hvor du kan lagre turutstyr. På denne måten kan du enkelt hente ned det utstyret du trenger, og legge det i skiboksen før turen går til hytta.

Gjør om deler av garasjen til en sosial sone

Gjør om garasjeloftet til en ekstra stue hvor du kan dele sosiale kvelder med venner og familie. Slik kan rommet brukes av hele familien.

Har du barn som er glade i å spille videospill eller, er det en fotballinteressert i huset, er dette et flott oppholdsrom. Installerer du i tillegg lerret og prosjektor vil dette garantert bli et sosialt samlingspunkt for hele familien.

Når du har funnet ut av hva du skal bruke garasjen til gjenstår det bare å realisere prosjektet ditt. På Mittanbud er det dyktige håndverkere for å hjelpe deg.

Trenger du hjelp av en håndverker?

Legg ut jobben i dag!

Trenger du hjelp av en håndverker?

Legg ut jobben i dag!