Oppussing

Renovere badet?

Tips og råd til når du skal renovere badet

Tips til deg som skal renovere badet!

Å renovere et badet er ofte en omfattende jobb. Det er derfor lurt å forberede seg godt slik at badet blir akkurat slik du hadde tenkt deg. De fleste som skal pusse opp badet ønsker derfor håndverkere som kan sikre god kvalitet til en god pris.

Likevel er det få som vet hva det vil koste og har lite kjennskap til blant annet rørleggerbransjen. Mange velger derfor å benytte seg av anbudstjenester for å komme i kontakt med tilbydere og spare tid, da spesielt i et større renoveringsprosjekt.

Vi har derfor satt sammen noen tips til deg som skal pusse opp badet for å gjøre det enklere å komme i gang, velge riktige rørleggere, og samtidig være trygg i ditt valg.

Få inspirasjon og planlegg ditt nye bad

Bruk god tid på å planlegge baderommet. Tenk gjennom hvilke oppgaver du faktisk bruker badet til og tilpass planløsningen, praktiske løsninger og materialvalg etter dine behov. Bestem på forhånd hvor mye penger du vil bruke på oppussingen og tenk gjennom hvordan du eventuelt skal finansiere prosjektet.

Oppussing av badet tar gjerne tar gjerne 3-6 uker, så tenk gjennom hvordan det praktiske løses og finn en tid det passer å faktisk ikke ha tilgang til badet.

Hent inn flere tilbud

Hent alltid inn tilbud fra flere leverandører og sammenlign dem nøye. Ha litt is i magen og ta deg tid til å vurdere de ulike tilbudene – det første er ikke nødvendigvis det beste.

Inviter aktuelle håndverkere på befaring

Gå nøye gjennom jobben sammen med håndverkeren og påse at du har fått med alt arbeid du vil ha gjort. Det er ofte nødvendig med befaring før håndverkeren kan gi et endelig pristilbud.

Spør bedriften om de følger våtromsnormen

godkjent-for-vatrom.png

Våtromsnormen er en oppskrift for hvordan man bygger et robust og sikkert baderom. Det er ikke lovpålagt for bedrifter å følge denne, men det er en ekstra trygghet å velge en håndverker som kan dokumentere at de følger den. Les mer om våtromsnormen.

Undersøk søknadsplikt

godkjent-for-ansvarsrett.png

Det er ikke lenger nødvendig å søke kommunen om å bygge nytt bad eller pusse opp bad i enebolig eller hytte,en det er fortsatt noen unntak hvor våtromsarbeid fortsatt er det søknadsplikt til kommunen. Informasjon om hvilket arbeid som er søknadspliktig finner du på nettsidene til Direktoratet for byggkvalitet. Du kan også spørre håndverkeren om du må sende søknad for ditt oppussingsprosjekt.

Sjekk referanser og sertifiseringer

mesterbrev.png

Bruk alltid fagfolk med nødvendig kompetanse for jobben. På bedriftenes profilsider på Mittanbud.no kan du se om håndverkeren har Mesterbrev og hvilke sertifiseringer bedriften har. Hos oss blir håndverkeren evaluert etter at jobben er gjort, og det er alltid smart å velge en håndverker som andre kunder har vært fornøyd med. Ved større oppussinger kan det være lurt å sjekke håndverkerens økonomi, dersom det blir behov for å reklamere noe i ettertid.

Skriv kontrakt

Skriv en tydelig kontrakt for arbeidet. Forbrukerrådet har god informasjon om hva kontrakten bør inneholde. Du kan også bruke Mittanbud.no og Dine Pengers standardkontrakt for håndverkertjenester. Vi har digitale kontrakter for håndverkertjenester du kan benytte deg av.

Be alltid om sluttdokumentasjon

Du har rett til å be håndverkeren om en såkalt DDV-instruks (dokumentasjon, drift og vedlikehold), som helt enkelt er en perm med en bruksanvisning for det nye badet ditt. DDV-instruksen er gull verdt den dagen du får lekkasje i en kran og lurer på hvor hovedkranen sitter.

Ikke betal svart

Vi på Mittanbud jobber mye for å utelukke useriøse bedrifter. Betaler du svart risikerer du å bli stående igjen uten noen form for garanti eller reklamasjonsrett dersom noe går galt. Forsikringsselskapet kan nekte å betale ut erstatning, og du bidrar til økonomisk kriminalitet. Les mer på handlehvitt.no.

Kilder: Momsregisteret, Comfort, Forbrukerrådet, Skikkeligrørlegger, NRL, Dine Penger